Dan sjećanja na Holokaust: Svaki dan prolazimo ispite, da li ćemo krenuti za dobrim ili zlim

  • Извор: АТВ
  • 27.01.2023. 19:49

Od 6 miliona stradalih Jevreja u Drugom svjetskom ratu, njih 87 hiljada živjelo je u tadašnjoj Jugoslaviji. 85 odsto ih je stradalo, kaže vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel.

Predstavnici republičkih i gradskih institucija položili su vijence jevrejsko spomen-obilježje na Novom Groblju, a rabin Asiel je rekao da je u ovom gradu stradalo oko 500 Jevreja.

"Sjećanje je važno, ne samo danas, nego svakog dana. Svakog dana prolazimo ispite, da li ćemo krenuti za dobrim ili za zlim", kaže rabin Asiel.

Srbi i Jevreji su bratski narodi po stradanju, i zato je važno da spriječimo reviziju istorije. Poručio je to predsjednik Republike Milorad Dodik na centrlanom obilježavanju Dana sjećanja na Holokaust u Jevrejskom kulturnom centru Arie Livne.

"Jasenovac je zajednička muka jevrejskog i srpskog naroda, ali i drugi logori poput Aušvica", kaže Dodik.

"Jedna morbidna, strašna ideja, koja nas podsjeća da još i danas u svijetu ima onih koji bi učinili nešto slično. Revizija istorije ide za tim da oni koji su počinili zločine holokausta i genocida, oni ili njihovi potomci pokušavaju danas da pišu neku drugu istoriju o svemu tome", istakao je Dodik.

Ovakvi događaji su važni upravo da se prisjetimo koliko je bilo veliko zlo koje je haralo svijetom. Međutim, zbog slične istorije, danas sa Državom Izrael imamo prijateljske odnose pune razumijevanja, kaže srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović.

"Ono što je važno jeste da možemo zajedno da razmišljamo o tome šta su to strateški pravci djelovanja za budućnost, za mirnu budućnost na svim prostorima u svijetu", rekla je Cvijanovićeva.

Vijenci su položeni i u Memorijalnom centru Donja Gradina.

Najveće stratište koncentracionog logora Jasenovac podsjeća da su i Srbi bili smetnja fašističkoj ideologiji tadašnje NDH, pa su ih htjeli zajedno sa Jevrejima, zbirasti sa lica Zemlje.

"Donja Gradina i Jasenovac treba da nas opominju za sve ono što smo doživjeli u prošlosti, odnosno šta su proživljavali naši preci, a to je bio zločin ogromih razmjera koji svijet nije spoznao na ovim prostorima", kaže poslanik u Narodnoj skupštini Srpske Darko Banjac.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 2005. godine rezolucijom Ujedinjenih nacija.

Za datum praznika je izabran dan kada je Crvena armija oslobodila koncentracioni logor Aušvic. 

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.