Nove cijene

Poskupilo na pumpama, ali poskupiće još

  • Извор: СРНА
  • 16.10.2022. 19:18

Više cijene goriva ove sedmice dočekale su vozače na benzinskim pumpama. Za litar dizela na većini pumpi sada moraju izdvojiti više od 3.36, feninga. Benzin je nešto jeftini pa za njega izdvajaju manje od tri marke. Vozači kažu, na cijene više i ne gledaju jer se točiti mora.

- Ne gledam koliko su jer znam da idu gore tako da ne bih da se sikiram,

- 50 maraka sam svaki puta točio već godinama, pa nema veze koja je cijena. Ne očekujem pojeftinjenje, cijene goriva su prevelike trebale bi biti niže,

- Pa to je uvijek bio luksuz, mislim činjenica jeste da su skočile. Ne možemo uticati na to. Pa troši se uvijek isto samo što mi ne diktiramo cijenu, kažu građani.

Cijene goriva mogle bi i u naredom periodu divljati. Pa bi tako za litar goriva vozači mogli približno izdvajati i do tri i po marke, kažu iz grupacije za promet naftom i naftnim derivatima. Multinacionalne kompanije kaže Dragan Trišić svoje politike na tržištu kreiraju u skladu sa ponudom i tražnjom. 

"Tržište će doći u situaciju gdje je potražnja povećana, a ponuda smanjena. Samim tim dolazimo u situaciju gdje će cijene sigurno ići gore. Jedan od razloga je i situacija od unazad nekoliko mjeseci oko finansijskih tržišta. Inflacije koje na neki način usporavaju privrede, kamatne stope na tržištima rade ono što ne ide u prilog usporavanju globalnih ekonomija i samim tim energenti su takođe u nezavisnoj situaciji", kaže Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Sve benzinske stanice kaže Trišić za sada nemaju problema sa snabdijevanjem. 

Situacija na svjetskom nivou nikako ne ide u prilog tržištu Bosne i Hercegovine. Zbog toga se prema najavama stabilizacija cijena ne očekuje ni u naredom periodu. I sami vozači naviknuti na svakodnevne promjene kažu da ne novom pojeftinjenu više i ne nadaju.

Тагови:
  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.