"Partnerstvo za zdravlje"

Prezentovani Кlinički vodiči za tretman HIV-a i AIDS-a i Protokol o savjetovanju i testiranju

  • Извор: АТВ
  • 29.04.2022. 13:08

U cilju osiguranja kvalitetne zdravstvene usluge, kao i standardizacije dijagnostike i terapije HIV-a i AIDS-a, Udruženje "Partnerstvo za zdravlje" je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Federalnim ministarstvom zdravstva i uz podršku Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije razvilo Кlinički vodič za tretman HIV-a i AIDS-a, kao i novi Protokol o testiranju na HIV.

“Novi klinički vodič je sveobuhvatan dokument, koji će ponuditi smjernice kliničarima u liječenju HIV-a i AIDS-a u različitim populacijama. Ovaj dokument će pomoći pružaocima zdravstvenih usluga u svim fazama liječenja i njege, pružajući smjernice za liječenje djece, odraslih i različitih grupa stanovništva”, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske. 

On je dodao da u Republici Srpskoj se u sklopu redovnih aktivnosti u kontinuitetu  sprovodi epidemiloški nadzor i liječenje osoba sa HIV/AIDS-om, ali još ima prostora za unapređenje. 

„Takođe posebnu pažnju moramo da posvetimo zdravstvenom prosvjećivanju, odnosno prevenciji i ranom otkrivanju inficiranih virusom HIV-a, kao najvažnijim mjerama u kontroli ove bolesti“, naglasio je Šeranić. 

Кlinički vodič nudi solidnu osnovu za uvođenje tretmana antiretrovirusnih lijekova radi sprečavanja infekcije HIV-om i poboljšavaju njegovu dostupnost, naročito osobama s visokim rizikom od infekcije HIV-om. Obzirom da Кlinički vodič treba da služi zdravstvenom osoblju i pacijentima, ali i fondovima zdravstvenog osiguranja, donosiocima političkih odluka i sl., radna grupa je stava da preporuke trebaju da se primjenjuju na bazi raspoloživih i registrovanih lijekova u BiH.

Ciljevi koje su proglasili Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNAIDS-a pod nazivom „90–90–90“ - “Okončati HIV epidemiju do 2030. godine“ su se dobro ostvarivali, tako da se HIV infekcija danas smatra hroničnom bolesti. Međutim pandemija COVID-19 usporila je ostvarivanje ciljeva. Bosna i Hercegovina nije izuzetak, a borba protiv HIV infekcije, već i inače oslabljena povlačenjem podrške Globalnoga fonda, dodatno se usporila problemima izazvanim epidemijom COVID-19. Ipak i u ovako otežanim okolnostima nastavlja se rad na borbi protiv HIV infekcije, a najbolji su primjer upravo i smjernice za liječenje HIV infekcija. 

“Primjena kliničkih vodilja u pristupu i tretmanu određenih bolesti je opšte prihvaćena praksa u savremenoj medicini, koja osigurava kvalitet i standardizaciju pruženih usluga. Dijagnostički i terapeutski stavovi u dokumentu koji ćemo danas predstaviti utemeljeni su na velikim multicentričnim studijama i/ili konsenzusima ekspertskih timova ili radnih grupa”, navodi Aida Кurtović, direktorica Partnerstva za zdravlje. 

„Pored toga Protokol o savjetovanju i testiranju na HIV uvodi nove prakse testiranja na HIV virus, koje su usmerene na poboljšanje dostupnosti testiranje i rano otkrivanje osoba koje žive sa HIV virusom. Rano otkrivanje i uključenje u proces liječenja su od izuzetnog značaja za oboljele, jer značajno doprinosi poboljšanju ishoda liječenja“, ističe Кurtović.

Autor Кliničkog vodiča i Protokola o savjetovanju i testiranju na HIV su radne grupe, sastavljene od eksperata iz oblasti HIV iz vladinog, kliničkog, akademskog i nevladinog sektora, te stručnjaka iz Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu.


Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.