Šalju važnu poruku

Vaskrs u devetočlanoj svešteničkoj porodici Savić u Vrućici kod Teslića

  • Извор: АТВ
  • 24.04.2022. 19:11

Za vaskršnjom trpezom brat i šest sestara, njihova majka Milica sa Kosova i otac, sveštenik Željan. U goste su im stigli baka, djed i tetka iz Srebrenice. Okupila se sveštenička porodica Savić u Vrućici kod Teslića da proslavi najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Kažu, lijepo je u toplini porodičnog doma, ali ipak, najvažnije je ono liturgijsko proslavljanje Vaskrsa. 

"Tata služi ponoćnu liturgiju, idemo na liturgiju, poslije liturgije dođemo kući, malo se odmorimo, doručkujemo i ostatak dana provedemo fino", kaže Marija Savić, kćerka sveštenika.

A dok njihov otac služi liturgiju pet sestara Savić pjeva u crkvenom horu. Anđeoskim glasom miluju srca ljudi. Tako je bilo i sinoć, tačno u ponoć, na svetoj liturgiji u vrućičkoj crkvi. Pjevanju ih je, sa ljubavlju, naučila majka Milica. 

"Bog im je dao taj talenat. Od rođenja su u crkvi. Oduševljeni su. One su male, i sve znaju napamet, i dok nisu znali da čitaju one su znale liturgiju napamet", kaže majka Milica.

Velika porodica je moj dar od Boga, priča sveštenik Željan koji je u službi već 15 godina. Bogosluženje crkve, što je i suština, kaže, pada uvijek na svešteničku porodicu. A Željan je na službi 11 godina bio u dvije parohije u Crnoj Gori. Sada je u Tesliću, već četvrtu godinu. 

"Supruga Milica i sedmoro djece. Najstarija Marija, Hristina, Irina, Atanasija, Katarina, Vid i Vasilisa. Uglavnom svi nose svetiteljska imena. Atanasiji je danas imendan. Atanasis je besmrtnost, a Vaskrsenje je upravo to", priča sveštenik Željan Savić. 

I na Vaskrs Savići iz Teslića šalju važnu poruku – budimo narod Božiji, a to možemo samo kroz svete tajne i svete vrline. 

Dodaju - svako domaćinstvo bi trebalo da bude jedna mala crkva. I svi običaji imaju smisla samo ako su povezani sa Bogom i začinjeni sa molitvom.  


Тагови: