Poskupljenjima nema kraja

Inspektori kontrolišu cijene, rastu cijene goriva

  • Извор: АТВ
  • 26.01.2023. 19:25

Poskupljenja koja građani Republike Srpske posljednjih mjeseci itekako osjete u svojim novčanicima, pojedini marketi i benzinske pumpe iskoristili su kako bi zarađivali, ali nelegalno.

Ne poštujući Vladinu odluku o ograničenju marži, cijene su, na štetu građana, sami diktirali. Inspekcija je takvoj praksi pokušala stati u kraj. 

“Kada je riječ o trgovačkim centrima i prodavnicima, izvršeno je preko 200 kontrola od čega je 138 bilo sa utvrđenim nepravilnostima, koje su se odnosile ne nepoštovanje propisanih marži, i po tom osnovu trgovcima su izrečene kazne od preko 1.250.000 maraka. Najčešća nepravnilnost je bila prekoračenje marže, procenta marže koji su obračunavali i ta se marža odnosi na osnovne  životne namirnice”, rekla je Duška Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

Pod lupom inspektora našle su se i benzinske stanice. Tamo su inspektori od 260 kontrola, u 166 utvrdili nepravilnosti, i napsiali kazne vrijedne više od 2.270.000 maraka. Malo su ih kaznili, inspekcije bi trebale još više i ornije da kontrolišu cijene u Srpskoj, poručuju iz Udruženja za zaštitu potrošača Republike Srpske. 

“Mi apelujemo još više na ispekcije, da što više i što upornije, svakodnevno vrše nadzor i kontrolu kako bi se stalo u kraj ovom slobodnom formiranju i divljanju cijena. Samim tima i na Vladu Republike Srpske da uradi određene mjere, kako bi se stalo divljanju cijena”, rekla je Nedeljka Ilić,  izvršni direktor Udruženja građana “Oaza” Trebinje.

Rastu cijene nafte i naftnih derivata u Srpskoj, čini se da nema kraja. Glavni razlog je što je Srpska zavisna od uvoza, a rastu nabavne cijene, objašnjavaju naftaši. 

“Konkretno, u kompaniji u kojoj ja radim, od sutra će biti tri-četiri feninga samo skuplje. Ali, svaki novi ulaz su nove kalkulacije, obzirom na različita tumačenja kod primjene uredbe, koja nama sad u suštini nije problem, jer smo mi daleko od onih dozvoljnih 0,25 feninga”, kaže Milovan Bajić, direktor "Krajinapetrola" Banjaluka.

Trebamo se naviknuti da živimo u vremenu skupih energenata, inflacije, promjena na geo-političkom planu. Sve to najbolje se vidi na cijenama proizvoda koje svakodnevno kupujemo.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм