Liči na policijsku stanicu

U Bileći se prepucavaju zbog boje fasade

  • Извор: АТВ
  • 01.12.2022. 19:33

Fasada, tako bi se mogla nazvati nova bilećka afera. Rat su izazvale boje na zgradi tamošnje srednje škole. Bijelo-plava kombinacija je mnogima zasmetala pa i opštinskim vlastima. Zato je u školu stigao građevinski inspektor. Direktorica je ljuta, kaže da joj se nova fasada sviđa i dodaje da je sve ovo urađeno po Projektu energetske efikasnosti.

Ovo je u Bileći glavna tema, mišljenja su podijeljena. Jedni kažu „važno je da je đacima toplo“, drugi kažu „škola liči na policijsku stanicu“.

- Bolje da liči na policijsku stanicu nego da je sa drugu stranu zakona

- Samo još malo crvene da dodaju da bude crven, plav, bijel

- Shodno nekom modernom vremenu možda je i dobro, ne znam šta drugo da kažem.

- Ne sviđa mi se nikako, kažu građani.

Boju određuje investitor a to su UNDP i resorno ministarstvo, kaže to direktorica bilećke srednje škole. Zdravka Milićević ističe da je ovaj projekat riješio goruće probleme u školi a to su hladne učionice, pa su je kaže zatekle priče o boji. Ljuta je na bilećke vasti i kaže da joj se kombinacija boja dopada.

"Meni se sviđaju jer meni boja uopšte nije bila prioritet, meni je prioritet namjena. Kažu da liči na policijsku stanicu? Pa vidite ja kada bi sada javno mnijenje šta kome na šta liči, nekome se ne sviđa ni nečija boja kose", kaže Zdravka Milićević, direktor SŠC Golub Kureš.

Plava dreči i to je problem, ne uklapa se u okruženje kaže načelnik nadležnog odjeljenja. Miloš Bošnjak se poziva  na Službeni glasnik koji nalaže da se za boju mora dobiti odobrenje, tvrdi da ga niko nije tražio. Zaključuje da ovoj opštini nikako ne odgovaraju jake boje.

"Jake boje, kao što su plava, zelena, žuta, crvena su tipične za skandinavske zemlje koje imaju tmurnu klimu koji imaju mali broj sunčanih dana upravo zbog stvaranja te depresivne atmosere. Bileća kao Hercegovina i primorje je poznata po sunčanim danima gdje idu blage tople boje", kaže Miloš Bošnjak, načelnik Odjeljenja za urbanizam u Bileći.

Rješenje za ovaj bilećki problem se traži. Ko će i da li će ponovo da kreći ne zna se.

"Škola ne može prekrečiti, opština inkasira pa neka kreče u šta god hoće", kaže Milićević.

"To nije u našoj nadležnosti, mi to ne krečimo", kaže Bošnjak.  

Bileća ima ambijentalnu cjelini iz austrogarskog perioda to se mora čuvati i estetika je bitna kažu nadležni. Bitnije bi možda bilo riješiti veće probleme i u opštini i u školi, odgovaraju im građani.

Тагови: