Misija OEBS-a u BiH

OEBS: Najoštrije osude napada na Srbe na Ilidži

  • Извор: СРНА
  • 17.01.2023. 12:09

Misija OEBS-a u BiH najoštrije je osudila napad na goste iz Srbije koji su pratili svoju djecu na međunarodnom sportskom događaju u hotelu "Hils" u sarajevskoj opštini Ilidža, kao i neprihvatljivo skandiranje članova omladinskog fudbalskog tima iz Hrvatske upućeno Srbima.

"U to vrijeme hotel je bio popunjen porodicama koje su doputovale u Sarajevo kako bi učestvovale na turniru koji, između ostalog, ujedinjuje mlade i starije, te okuplja zajednice iz regiona", navodi se u odgovoru OEBS-a na pitanje Srne u vezi sa incidentima koji su se dogodili u subotu, 14. januara.

Misija je pohvalila vlasti Kantona Sarajevo za brzi odgovor na napad identifikacijom i hapšenjem osumnjičenih, nakon čega bi trebala uslijediti detaljna istraga.

"Važno je da svi detalji oko ovih incidenta izađu na vidjelo u narednim danima, a jednako je važno što osude zvaničnika, zajedno sa izrazima podrške javnosti onima koji su na meti, a koje su uslijedile odmah nakon napada pokazuju da i lokalni lideri i zajednica u cjelini smatraju ove radnje nedopustima. Brza reakcija organa za sprovođenje zakona u Sarajevu dodatno jača povjerenje u relevantne institucije i cjelokupnu vladavinu prava", ističu u OEBS-u.

Misija je pozvala sve, uključujući izabrane zvaničnike i medijske organizacije, da se uzdrže od korištenja ovih incidenata kao izgovora za podsticanje daljeg nasilja i nesloge, te od retorike i programa koji podstiču podjele.

"Svi koji putuju kroz BiH i region zaslužuju da to čine u okruženju koje definiše međusobno poštovanje, ljudska prava, stabilnost i bezbjednost", poručili su iz OEBS-a.

Jedna osoba iz Beograda povrijeđena je nožem u hotelu u sarajevskom naselju Ilidža, kada je napadnuta grupa roditelja mladih fudbalera Fudbalskog kluba "Zvezdara" iz Beograda koji su učestvovali na međunarodnom turniru.

Napadu je prethodio još jedan incident kada je grupa osmogodišnjaka iz Splita skandirala "Ubij Srbina!" za vrijeme utakmice protiv srpskih vršnjaka.

Policija Kantona Sarajevo uhapsila je deset lica zbog napada na roditelje djece iz Srbije i predala u nadležnost kantonalnog Tužilaštva.

Pročitajte i:

Zbog napada na roditelje i djecu iz Srbije uhapšene četiri osobe

Novi detalji napada na Ilidži, skandirano: "Ubij Srbina"

Roditelje u Sarajevu napali huligani od ranije poznati policiji

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +38766585800 (Viber)

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.