3x3

Srbija u finalu Svjetskog prvenstva u basketu

  • Извор: Телеграф
  • 26.06.2022. 19:39

Srpski basketaši (Dejan Majstorović, Marko Branković, Mihajlo Vasić, Strahinja Stojačić) su u neizvjesnom polufinalu slavili protiv Belgijanaca sa 17:12 i obezbijedili borbu za najsjajnije odličje.

Očekivano tvrd meč, sa malo poena viđen je u polufinalu Svjetskog prvenstva, Srbija je jurila rezultat, imala mnogo ishitrenih šuteva za dva poena, ali je na kraju zasluženo slavila.

Od starta meča Belgija je pokazala jak otpor i odmah povela sa 2:1. Belgijanci su igrali jaku odbranu i za samo 69 sekundi upisali 3 faula, dok Orlovi nisu napravili niti jedan. Problem sa faulovima rivala brzo koristi Vasić i poravnava na 2:2.

Narednih nekoliko minuta pripalo je basketašima Srbije. Tako, Majstorović postiže trojku, potom, Stojačić krade loptu i "polaže" za 5:2. U narednih nekoliko napada uslijedio je veliki pad u igri Srbije.

Branković neprecizan prilikom šuta za dva, a Belgijanci to koriste i dolaze do izjednačenja, a potom, povećavaju seriju na 4:0, i dolaze do vođstva od 6:5.

U jednom momentu Belgijanci su imali odnos u faulovima 4:0, što je moglo da predstavlja veliku prednost za Srbiju. Ali, dobra igra rivala, "koštala" je Srbiju sa 4 vezana faula.

I u nastavku viđena je velika borba. Tako je Majstorović fauliran prilikom šuta za dva, realizovao je novo slobodno bacanje za novo izjednačenje. Srbija je forsirala šut za dva poena, a to se nije isplatilo pa su domaći igrači ponovo napravili seriju za 9:6.

Srbija je preko Vasićevih gabarita smanjila rezultat, a onda je lider tima Majstorović konačno pogodio dvojku sa nekih 8 metara za 10:10 i izjednačenje na tri minuta do kraja. Bio je to možda i prelomni momenat meča. U narednih nekoliko napada niti jedna, niti druga ekipa nisu uspijevale da dođu do poena. Potom, Mihajlo Vasić preuzima na sebe napad, postiže poene ispod koša za 11:10 na 1.30 do kraja meča. Poslije nove dobre odbrane, Majstorović je nastavio gdje je stao Vasić, doneo Srbiji "+2".

Do kraja, naši momci su sa mnogo rutine priveli utakmicu kraje, bez neizvjesnosti i bojazni da im rival pred svojom bučnom publikom može ugroziti pobjedu.

"Prije svega, zahvalio bih se svima, i srpskim i belgijskim navijačima na lijepoj atmosferi. Navijači su Belgiji bili peti igrač na ovom turniru. Drago mi je što smo imali priliku da igramo u ovakvoj atmosferi. To je bio moj debi u nacionalnom timu (polufinale na prethodnom svjetskom, prim. aut), bilo je jako teško. Izgubili smo tada polufinale i treće mjesto za jedan posjed. Sada idemo na medalju, hvala svima, Idemo Srbija", rekao je nepsoredno poslije meča Mihajlo Vasić, prenosi "Telegraf.rs".

Srbija će igrati finalni meč u 21.30 protiv boljeg iz meča Francuske i Litvanije.

Тагови: