Split

Doktori joj endoskopom polomili zube: Bolnica tvrdi da je sve po propisima

  • Извор: Индекс
  • 27.01.2023. 17:48

Bizarna priča o pacijentkinji iz Dubrovnika, kojoj je u KBC-u Split za vrijeme endoskopskog pregleda želuca ljekar razbio dva prednja zuba i povrijedio usnu šupljinu, dobila je još bizarniji epilog.

Naime, 25. januara stigao joj je zaključak bolničke komisije da "nisu nađene greške u postupanju radnika KBC-a Split" i da se, uostalom, ni sama pacijentkinja za vrijeme postupka ni na šta nije žalila. 

Kada se pogleda hronologija slučaja, jasno je da je ovim splitska bolnica još jednom potvrdila svoj status posebnog slučaja unutar kompromitovanog hrvatskog zdravstvenog sistema.

Podsjetimo, portal UNA je krajem prošle godine objavio da je spikerka HRT-a Marija Laptalo za vrijeme pregleda na Zavodu za gastroenterologiju prošla pravu torturu, nakon čega je iz bolnice izašla u stanju šoka, s polomljenim prednjim zubima i povredama usne šupljine. 

S njom su, tvrdi, u tom trenutku bila tri svjedoka. 

Nakon što se smirila, s cijelom se pričom obratila medijima, prilažući fotografije povreda.

"Juče sam cijeli dan plakala, a onda sam zaključila da se za ovo mora znati zbog drugih pacijentkinja. Bolujem od dvije hronične bolesti i nisam fascinirana posjetama ljekaru, pa ni neugodnostima. Ali ovako nešto nisam mogla ni sanjati. Osjećam se silovano, doslovno", izjavila je tada Laptalo za UNU. 

Prema njenim riječima, na pretragu ju je uputio gastroenterolog iz Dubrovnika, gdje joj je zbog hroničnog gastritisa nekoliko puta rađena gastroskopija. 

Ovoga puta se ljekaru zbog vidljive tvorbe učinilo da bi trebalo isključiti malignu bolest želuca, pa je ordinirao zahvat koji se ne radi u Dubrovniku. 

Očekivala je da će je na Zavodu za gastroenterologiju KBC-a pripremiti i objasniti proceduru, no dočekala ju je, kaže, jedino medicinska sestra koja je jedva razgovarala s njom i nevoljno odgovarala na njena pitanja.  

"Nakon nekog vremena je u ordinaciju ušao ljekar na čijoj je košulji pisalo dr Bratanić (dr Andre Bratanić op.a.) i još neki jako mladi ljekar, vjeroatno specijalizant. Niko mi se nije ni obratio, a kamoli predstavio, samo su uzeli nalaze i iznervirano komentarisali što sam uopšte tu i što im se šalju 'neke sitne tvorbe od 13 mm'", ispričala je. 

U gastroskopiji se u usta bolesnika postavlja usnik koji je potrebno lagano prihvatiti zubima i koji služi zaštiti zubala, ali i endoskopski aparat koji izgleda kao tanko crijevo i koji se provlači kroz pacijentov jednjak, želudac i dvanaestopalačno crijevo. 

U četrdesetak minuta pregleda ljekar je, prema riječima Laptalove, neprekidno energično pomjerao crijevo u svim pravcima, komentarisao besmislenost pretrage i koliko je suspektna tvorba sitna. 

"Osjetila sam krv"

"U jednom sam trenutku osjetila krv, a zatim i komadiće nečeg tvrdog pod usnom, ali onako izbezumljena nisam znala je li to komad usnika ili šta. Kad sam se pogledala u ogledalo, shvatila sam da su mi potezanjem katetera odlomljena dva prednja zuba. U šoku sam viknula da su mi pukli zubi, ali nije reagovao ni ljekar ni sestra", ispričala je Laptalo. 

Nakon svega, nikada nije dobila nalaz tvorbe zbog koje je došla na pregled. 

Citološki nalaz govori o "nakupinama stanica sluznice, malo pločastih epitelnih stanica, elementima krvi i sluzi". 

Čim su mediji objavili priču, direktor splitske bolnice dr Julije Meštrović povukao je potez nezapamćen u istoriji zdravstva i nazvao pacijentkinju da se lično izvini za "sve što je doživjela".

Medijima je odmah stigla obavijest da će bolnica provesti vanrednu istragu.

"U našoj se ustanovi godišnje obavi više od 5.000 endoskopija gornjeg probavnog sistema, ali nikada nije zabilježena komplikacija poput ove. Naravno da će u odnosu na navode iz članka KBC Split preduzeti sve kako bi utvrdio činjenice i preduzeo sve potrebne radnje", stajalo je u objavi splitskog KBC-a.

Kada se to stavi u kontekst odluke Komisije da je sve napravljeno kako treba, Marija Laptalo iz ove epizode hrvatskog zdravstva može izaći djelimično zadovoljna: iako se nikada u istoriji splitske gastroenterologije nije dogodilo ništa slično, pacijenti će ubuduće potpisivati da su svjesni da im se kateterom i usnikom mogu izbiti zubi i nanijeti povrede usne šupljine. 

Tako stoji u rješenju: 

"Na osnovu medicinske dokumentacije, očitovanja i usmenih izjava učesnika događaja, zaključuje se kako slijedi: 

- nakon obavljenog zahvata osoblje nije bilo upoznato s mogućim neželjenim događajem. 

O svemu smo bili obaviješteni naknadno, iz medija (utvrđeno je da je gđa Laptalo bila upoznata s procedurama, potpisala je pristanak, urađene su odgovarajuće pripreme i predradnje za zahvat, uključujući i premedikaciju, uzeta je anamneza i obavljen razgovor, nakon same pretrage nije se žalila na postupanje i/ili povrede neposredno nakon zahvata i slično). 

- nisu utvrđeni propusti i/ili greške u postupanju i/ili liječenju učesnika događaja, radnika KBC-a Split. 

- tokom bilo koje endoskopske pretrage postoje rizici i moguće su brojne komplikacije, kako je navedeno i u informacionom pristanku, ali je moguće da dođe i do oštećenja sluznice usne šupljine i zubi (posebno ako su na njima rađeni stomatološki zahvati). 

Komisija daje preporuke: 

- revidirati Informacioni pristanak."

Laptalo: Sve navedeno je laž

Laptalo je za "Index" izjavila da je potresena zaključkom Komisije i da će se konsultovati s advokatima.

"Sve navedeno je laž, ne mogu shvatiti da je ovako nešto moguće. Naravno da ne možete govoriti dok držite usnik za vrijeme endoskopskog pregleda želuca. Međutim, sestri sam dva puta dala znak rukom kad sam osjetila krv i kada sam osjetila nešto tvrdo pod usnikom. Uopšte me nije doživjela. Nakon toga sam se pogledala u ogledalu i rekla da su mi polomili zube, ali ni ljekar ni sestra nisu reagovali. Oni tvrde da se nisam žalila i da su o svemu saznali iz medija", kaže.

Dodaje da joj je posebno šokantno to što ju je direktor bolnice odmah nazvao nakon objave tekstova u medijima, de facto priznao grešku i izvinio se zbog svega. 

"Bio je toliko dirnut situacijom, čak je kazao da je njemu gore nego meni. Jako sam ljuta. Ta bolnica je najveća kazna samoj sebi. Trenutno se neću obraćati Ministarstvu zdravstva, ali kada se smirim, razgovaraću s advokatima, pa neka oni odluče šta dalje", tvrdi Laptalo.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија