Pokrenuta peticija

Direktorica zabranila, sveštenik ipak došao u školu

  • Извор: Агенције
  • 27.01.2023. 14:59

Nakon medijske halabuke posljednjih nekoliko dana, peticija, prepucavanja i nagađanja u osnovnoj školi "Aleksa Šantić" u Sečnju, stvari su se slegle na radost djece.

Sveštenik lokalnog hrama Svetog Dimitrija Velikomučenika u mjestu Sečanj, u jutarnjim časovima, nešto prije osam, sa grupom mještana i roditelja, ušao je u zgradu Osnovne škole Aleksa Šantić i u prisustvu učenika i nastavnika ove škole, održao obred povodom Svetog Save, školske slave i rezanja slavskog kolača.

Direktorica škole, Olivera Marjanović, dok je sveštenik držao obred nije bila u učionici gdje se održavao obred, a onda se pojavila kada je sveštenik završio obred i zajedno sa učenicima pjevala Svetosavsku himnu.

"Nije bilo dogovora, jednostavno sveštenik je došao ranije, bez ikakvih problema obavio crkveni obred rezanja slavskog kolača, a onda je uslijedila priredba", naglasila je Olivera Marjanović, prenose Novosti.

Napomenula je da joj je žao što je do medijske hajke uopšte došlo i što ranije nije došlo do dogovora i što je uzorna škola sa 110 učenika i 23 zaposlena nastavnika dospjela po lošem, u žižu javnosti u Srbiji.

Prethodno je odlukom direktorice ove godine za obilježavanje dana Svetog Save odlučeno da neće biti dozvoljeni vjerski obredi, odnosno neće biti sveštenika, rezanja slavskog kolača i predaje kumstva, što je višedecenijska tradicija.

Objava na društvenim mrežama o obilježavanju Školske slave koja je podijeljena i u grupi Ateisti Srbije izazvala je burne reakcije roditelja osnovnoškolaca, ali i drugih mještana Sečnja.

Roditelji su pokrenuli peticiju, za jedno poslijepodne prikupljeno je 150 potpisa meštana, a jedan od potpisnika je i sam predsjednik opštine. Većina roditelja ne želi da se prekine višedecenijska tradicija obilježavanja dana Svetog Save.

Тагови: