Srbina čeka težak protivnik

Obračun Cicipas-Đoković, šta sve znamo?

  • Извор: АТВ
  • 27.01.2023. 15:31

Novak Đoković u nedjelju igra finale Australijan opena protiv Grka Stefanosa Cicipasa koji je četvrti na ATP listi, dok je Đoković mjesto iza.

Nijedan ni drugi do finala nisu imali ozbiljne protivnike koji bi do maksimuma testirali njihovu fizičku spremu na prvom Gren slemu u godini.

Cicipasa je u Melburnu najviše namučio Italijan Siner koji mu je uzeo dva seta odluku prenio u peti set. Do tada, Grk je sve mečeve završio rezultatom 3:0.

Polufinalni meč bio je i najteži za Grka. Igrao je sa Kačanovim, ali je slavio sa 3:1.

Sa druge strane Đoković je u finale stigao sa jednim izgubljenim setom. Dosta bolji rezultat od Cicipasa, a imao je i relativno ozbiljnije protivnike poput Rubljeva, De Minaura i Dimitrova.

Cicipas i Đoković susreli su se 12 puta, prvi put 2018. godine na turniru u Torontu. Tada je Cicipas dobio Đokovića na tvrdoj podlozi sa 2:1, a posljednji put ga je savladao 2019. godine identičnim rezultatom u Abu Dabiju.

To su ujedno i jedine dvije pobjede Cicipasa protiv Đokovića, dok je Srbin slavio u 10 ostalih mečeva.

Đoković ga je posljednji put dobio u finalu u Torinu sa 2:0, a dobijao ga je od tvrde podloge do šljake.

Grk nema nijedan osvojen Gren slem, za razliku od Đokovića koji juri svoj 22. u karijeri. U poređenju njih dvojice, Đoković ima 92 titule, a Cicipas 9.

Nije ovo prvi susret ova dva tenisera na finalnoj pozornici Gren slema. Prije dvije godine u Parizu, Grk je naredao Bustu, Medvedeve i Zvereva da bi stigao u finale Frenč opena gdje ga je čekao Novak Đoković.

U tom dramatičnom meču Cicipas je vodio sa 2:0 u setovima i nikada bliže bio tituli Gren slema, ali naravno, igrao je protiv jednog od najboljih svih vremena. U pet setova Đoković je preokrenuo rezultat i slavio u Parizu.


Novak je stariji 11 godina, profesionalnim tenisom se počeo baviti 2003. godine, dok je Cicipas u profesionalce otišao 2016. godine kada je Đoković uveliko drmao svjetskom scenom. Važno je napomenuti i da Đoković od starta turnira ima problema sa nogom.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)