SAD

Pacijentkinja sa leukemijom prva žena izliječena od HIV-a

  • Извор: Танјуг
  • 16.02.2022. 08:54

Američka pacijentkinja sa leukemijom postala je prva žena i treća osoba do sada u svijetu koja se izliječila od HIV-a, nakon transplantacije koštane srži od donatora koji ima prinudni imunitet na virus koji izaziva AIDS, saopštili su istraživači.

Slučaj 64-godišnje žene predstavljen na naučnoj konferenciji u Denveru, takođe je prvi koji uključuje matične ćelije iz krvi pupčane vrpce, što je novi pristup koji može učiniti liječenje dostupnim većem broju ljudi, prenosi Rojters.

Od kada je primila krv iz pupčane vrpce za liječenje akutne mijeloidne leukemije, karcinoma koji počinje u ćelijama koje formiraju krv u koštanoj srži, žena je bila u remisiji i bez virusa 14 mjeseci, bez potrebe za snažnim tretmanima HIV-a poznatim kao antiretrovirusna terapija.

Dva prethodna slučaja izlječenja desila su se kod muškaraca koji su primili odrasle matične ćelije, koje se češće koriste u transplantaciji koštane srži.

- Ovo je sada treći izvještaj o izlječenju u ovim uslovima i prvi kod žena koje žive sa HIV-om - rekla je u izjavi Šeron Levin, predsjednica Međunarodnog društva za AIDS.

Slučaj je dio veće studije koju podržavaju SAD, koju vode naučnici sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu (UCLA) i Univerziteta Džons Hopkins u Baltimoru, a cilj je da prate 25 osoba sa HIV-om koji su podvrgnuti transplantaciji matičnih ćelija uzetih iz krvi pupčane vrpce za liječenje raka i drugih ozbiljnih stanja.

Pacijenti se tokom ispitivanja prvo podvrgavaju hemoterapiji da bi ubili kancerogene imune ćelije, a ljekari zatim transplantiraju matične ćelije od pojedinaca sa specifičnom genetskom mutacijom, u kojoj im nedostaju receptori koje virus koristi da inficira ćelije.

Naučnici vjeruju da ove osobe tada razvijaju imuni sistem otporan na HIV.

Levin je saopštila i da transplantacija koštane srži nije održiva strategija za liječenje većine ljudi koji žive sa HIV-om, ali da izvještaj, kako je rekla “potvrđuje da je lijek za HIV moguć i dodatno jača korišćenje genske terapije kao održive strategije za lijek za HIV", navodi Rojters.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.