Istraživanje

"Mrtva trka" u Srpskoj prema agenciji Faktor Plus

  • Izvor: Agencije
  • 23.09.2022.17:54

Danas je objavljeno istraživanje agencije Faktor Plus po kojem se vodi “mrtva trka” za predsjednika Republike Srpske, odnosno da Jelena Trivić ima blagu prednost u odnosu na Milorada Dodika, dok Željka Cvijanović vodi ispred Mirka Šarovića za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH.

Jelena Trivić, po tom istraživanju rađenom na uzorku od 3.000 punoljetnih građana Republike Srpske metodom lice u lice, uživa podršku 47,2 odsto ispitanika, Milorad Dodik 44,9 odsto, Radislav Jovičić 3,2, Neđo Đurić 1,6 odsto.

Na pitanje za koga biste glasali za srpskog člana Predsjedništva BiH, većina anketiranih, njih 35,7 odsto, svoj glas bi dali Željki Cvijanović. Za Mirka Šarovića bi glasalo 29,8 odsto, Nenada Nešića 3,3, dok bi za Vojina Mijatovića glasalo 2,5 odsto.

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

Agencija Faktor plus bila je nedavno u središtu interesovanja, jer je od svih agencija napravila najveću grešku u procjeni rezultata ovogodišnjih aprilskih izbora u Srbiji.

Naime, oni su pet dana pred izbore prognozirali da će vladajući SNS dobiti 53,6 odsto glasova, a naprednjaci su na izborima dobili 43 odsto glasova. U značajnoj mjeri su promašili izborni rezultat za još nekoliko lista.

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.

Prema juče objavljenom istraživanju agencije Metrics, kandidati SNSD-a Dodik i Cvijanović ubjedljivo vode u trci za dvije inokosne funkcije s razlikom od 12, odnosno 20 odsto. Čim je objavljeno ovo istraživanje, u medijima se pojavilo današnje istraživanje sa dobrim dijelom drugačijim rezultatima.

Po tom istraživanju Faktor Plusa, što se tiče davanja povjerenja političkim strankama, najviše birača svoj glas bi dalo SNSD – 27,1 odsto, zatim SDS – 17, 9 odsto, za PDP bi glasalo 15,1, Ujedinjenu Srpsku 5,8, Pokret za državu 5,5, DNS 2,9, SP 2, 8, Demos 1,4, SPS 1,3 odsto. Listi za pravdu i red Nebojše Vukanovića povjerenje bi dalo 1,2 odsto anketiranih, a Hrvatska koalicija Banjaluka HDZ BiH – HDZ 1990 dobila je jedan odsto podrške. NPS je, po ovom istraživanju, dobio 0,8 odsto.

(BL portal)