Ko su naprednjaci u Srpskoj?

  • 26.02.2018.19:24

Na jednoj strani pet naprednjačkih stranaka ujedinilo se u jednu pod vođstvom Darka Matijaševića. Na drugoj Napredna srpska Gorana Đorđića i Srpska napredna stranka Hadži Jovana Mitrovića na izbore ide kao koalicija SNS.

Prvi mašu rješenjem suda gdje se samo oni vode pod tim imenom u sudskom registru, dok drugi prijete tužbom jer imaju rješenje instituta za zaštitu intelektualnog vlasništva, gdje su zaštitili logo partije i naziv. U Matiješevićevoj frakciji za to ne mare puno jer su kažu sve legalne partije pod tim imenom ujedinili u jednu.

"Srpskoj naprednoj stranci prisjedinila se Srpska napredna stranka Republike Srpske, Srpska napredna stranka izvorna, Jedinstvena napredna stranka i Srpska radikalna stranka 9.Januar. A Hadži Jovan Mitrović može da predstavlja samo sebe svoje lične interese i Hadži Jovana Mitrovića, a nikako Srpsku naprednu stranku", kaže zamjenik predsjednika SNS-a, Ljubiša Aladžić.

Tako je tvrdi Aladžić odlučio Osnovni sud u Banjaluci jer je Mitrović kao predsjednik izbrisan iz sudskog registra. On je danas bio nedostupan za komentar a u njegovu odbranu staje Goran Đoriđić, koji kaže da nikakva odluka suda ne može spriječiti ove dvije partije da na izborima nastupe zajedno kao koalicija SNS.

"Napredna Srpska je jedino pravno licer koje kod instituta za zaštitu intelektualnog vlasništva ima zaštićen logo naziv i skraćenicu SNS. Mi to do sad nismo koristili ali ako budemo morali koristićemo", kaže predsjednik SNS-a, Goran Đorđić.

Da apsurd bude veći Đorđićevoj partiji do sada su sa nazivom problem pravili upravo Mitrovićevi naprednjaci. Oni su u Zvorniku osnovali još jednu Naprednu srpsku koja formalno i dalje postoji, pa malo ko zna da su zbog nje Đorđić i Šukalo u parlement ušli pod imenom NS. Borba oko obilježija traje od dolaska naprednjaka na vlast u Srbiju a svi tvrde da zastupaju Vučićeve ideje u Srpskoj. Ipak puno prije Vučića i Nikolića stranku pod tim nazivom osnovao je Vinko Perić u Bijeljini. On ipak za izbore neće praviti problem jer je stranku priključio SNS-u Darka Matijaševića, koga je na skupštini ujedinjenja nazivao balkanskim Putinom.

"Ja kao rodonačelnik naprednjaka na Balkanu izborom Darka Matijaševića za lidera svih srpskih naprednih stranaka mogu na kraju da vam kažem da zbog drugih patriotskih obaveza ne mogu aktivno učestvovati u političkom životu. Moj dalji rad biće posvećen jačanju srpsko srpskih veza na Balkanu i naučni projekat Srpski pijemont-zapadni Balkan", rekao je Vinko Perić,  predsjednik SNS RS.

Paralelno s tim Vinko Perić radi i na osnivanju masonske lože u Srpskoj. Zato nema vremena za politku ali će svim svoji resursima pomoći SNS-u koji je kandidovao Darka Matijaševića za člana Predsjedništva i Nikolu Poplašena za predsjednika Republike. Đorđić i Mitrović svoje naprednjake priključili su Savezu za promjene i podržaće njihove kandidate.