SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA

ATV na Svjetski dan slobode medija i dalje pod sramnim sankcijama SAD-a, bez odgovora zašto!

  • Извор: АТВ
  • 03.05.2023. 14:15

O borbi za slobodne medije govori se očigledno samo na Svjetski dan slobode medija isticanjem uvijek istih, svake godine, sve gorih i gorih statistika, čemu u prilog ide i činjenica da je jedan mediji, sa nacionalnom frekvencijom, u sred Evrope, starog demokrate, i dalje pod sankcijama SAD-a i to i bez objašnjenja zašto su mu te sramne sankcije pripisane i nametnute.

Naša medijska kuća, upravo je pod tim sankcijama proslavila četvrt vijeka, 25 godina profesionalnog i prepoznatljivog rada, i svakodnevno se suočava sa posljedicama sramnog poteza kojem je podvrgnuta. Ipak od 5. januara prošle godine do danas, bez obzira na to što nam put nije bilo nimalo lak, svi naši napori bili su i biće usmjereni da naše poslovanje, te kredibilitet u svijetu medija očuvamo, a najbolje to činimo postižući rezultate i sve ciljeve koje smo pred sebe postavili – slobodno, neustrašivo i drugačije, kako to samo može naša medijska kuća, koja je među prvima započela razvoj televizije, medija i komunikacija na prostoru ne samo Republike Srpske, nego i BiH.

Danas je posebno, praznično, odjeknula vijest o tome da je prema Svjetskom indexu medijskih sloboda 'Reportera bez granica' BIH u prethodnoj godini nazadovala u medijskim slobodama i nalazi se na 67. poziciji, poslije svih zemalja okruženja, osim Srbije. Lako je neslobodu izmjeriti, ali je teško ugušiti i okrenuti drugu stranu medalje.

Od 'Reportera bez granica' do drugih regionalnih i svjetskih organizacija i udruženja novinara malo ko je imao ijednu riječ podrške, ili makar, a što bi bilo i kolegijalno i profesionalno, odgovor na naše dopise i molbe da se o nametnutim sramnim sankcijama progovori i da im se da epitet neosnovanih, nepotrebnih i nezamislivih. Ćuti State Department, ćute kolege novinari i reporteri, ćute udruženja i zaštitinici sloboda.

Mi od naše borbe nećemo odustati, makar svi zauvijek ćutali i ostali uzdržani nad presedanom svih presedana – jedna država hiljadama kilometara daleko nametnula je sankcije i na sve moguće načine otežala, pa čak i onemogućila poslovanje nezavisnog, slobodnog, medija. Još jedna godina prepuna izazova je pred nama, a našim predanim i profesionalnim radom, pokazaćemo kako se slobodna riječ i misao zaista čuvaju i njeguju.

Dobro je da se bilo kada sjetimo svih novinara i medijskih radnika koji su tragično izgubili život obavljajući svoje zadatke. Svih naših kolega - ugnjetavanih, nepravedno osuđivanih, zloupotrebljenih.

Dobro je da se danas sjetimo slobode – danas obilježavamo 30 godina borbe za slobodu medija i medijskih radnika, ali i 75 godina borbe za očuvanje i poštovanje prava i sloboda svakog čovjeka.

Da li smo zaista slobodni?

Mi to svakako jesmo iako plivamo u moru nametnutih nesloboda. Svima koji vjeruju u slobodne medije i slobodu svih nas poručujemo i ove godine – istina se ne može cenzurisati, a ona je jedini put do slobode.