ATV

U Moskvi od 20. do 25. februara

'ATV SPECIJAL: PRIČE IZ DONBASA' NA FESTIVALU 'FILM U SLUŽBI OTADŽBINE'

  • Извор: АТВ
  • 21.02.2023. 11:00

Specijalna emisija 'Priče iz Donbasa', našeg novinara i reportera Darinke Petrović, biće prikazana u okviru Festivala 'Film u službi otadžbine' u Muzeju pobjede u Moskvi. 'Priče iz Donbasa' donose ekskluzivne reportaže i intervjue sa preživjelim civilima i vojskom iz gradova Donjeck i Luganske Narodne Republike.

Festival se održava od 20. do 25. februara, a ideju o organizovanju ovakvog događaja pokrenule su majke učesnika specijalne vojne operacije u novembru prošle godine, a podržao ju je i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, pod čijim pokroviteljstvom se održava prvi put.

Festival su pomogli i realizovali Ministarstvo kulture, Ministarstvo odbrane, Komitet porodica vojnika Otadžbine, Fond za podršku vojno-patriotskom kinu i Filmska kuća dokumentarnog filma 'Radionice'.

Na festivalu će biti prikazano oko 20 autorskih reportaža i filmova o Donbasu, kao i reportaže i hronike vojnih dopisnika nastalih u proteklih 9 godina o događajima u Novorusiji. Reportaža u domaćoj produkciji ATV-a, 'Priče iz donbasa', jedina je van ruskog govornog područja, koja učestvuje na festivalu.

Cilj projekta je popularizacija ruske kinematografije, prije svega dokumentarne forme, afirmacija reditelja, te prikazivanje hronike života i borbe stanovnika Donbasa i ruskih vojnika. U okviru festivala planirani su susreti i razgovori sa kreatorima filmova.

Velika je čast učestvovati na prvom izdanju Festivala i imati priliku da umjeće naših reportera i novinara predstavimo svjetskoj publici, a prevashodno iskrene i potresne priče koje je naša Darinka Petrović, hrabro prikupljala i uokvirila boraveći u Donbasu krajem januara ove godine.