ATV

Provjerite

Kako da znate da li je vaš telefon otporan na vodu

  • Izvor: Agencije
  • 04.12.2023. 04:12

Susret većine pametnih telefona s vodom može da bude koban ako ne postoji IP oznaka, odnosno ako nisu na neki način zaštićeni od prodora tečnosti unutar kućišta.

Biti upućen u zaštitu koju vaš telefon posjeduje znači da ćete znati kako da se ponašate što se zaštite tiče i kako da postupate sa svojim telefonom kako se on ne bi nasilno isključio i ostavio vas na cjedilu - ovo je tekst upravo o tome.

Proizvođači telefona koriste različite opisne izraze prilikom reklamiranja svojih proizvoda, ali između njih postoje konkretne razlike koje nisu uvijek vidljive na prvi pogled, niti su lako razumljive za većinu korisnika.

Kako bi se izbjeglo proizvoljno tumačenje ovih izjava, Еvropski komitet za elektrotehničku standardizaciju razvio je jedinstven sistem koji tačno otkriva koliko je neki telefon otporan na vodu i prašinu, a koji se obilježava IP oznakom.

Šta je IP oznaka telefona

IP oznaka predstavlja nivo zaštite uređaja protiv čvrstih i tečnih materija. Najčešće ima dva broja, gdje prvi broj predstavlja nivo zaštite od čvrstih materija kao što su prašina i pijesak, dok drugi broj označava nivo zaštite od tečnosti.

Zaštita od čvrstih materija: Ovaj broj označava nivo zaštite od čvrstih materija i on se kreće od 1 do 6 (najviši nivo zaštite).

Zaštita od tečnosti: Drugi broj predstavlja nivo zaštite od tečnosti i kreće se od 0 do 9 (najviši nivo zaštite).

Zašto je IP oznaka važna

Kada proizvođač telefona želi da dobije IP rejting/oznaku za svoj proizvod, on mora biti testiran od strane nezavisne i sertifikovane kompanije. Kompanija potom daje IP rejting proizvodu kako bi označila koliko dobro je zaštićen od čvrstih i tečnih materija.

Postojanje ove oznake daje mogućnost proizvođačima da navedu gore nabrojane tvrdnje sa potpunom sigurnošću da su one istinite, ali ujedno pružaju i kupcima jasno uvjerenje u vezi sa tim kakav telefon kupuju.

Pritom, vlasnici telefona jasno znaju koliko je njihov telefon zaštićen i mogu da ga koriste u skladu sa navedenom oznakom i ne izlažu tečnostima ako je nivo zaštite nizak ili da ne brinu o vodi ako je on visok.

Primjera radi, postoje proizvođači telefona koji nude maksimalnu zaštitu svojih uređaja i koji su specijalizovani u domenu proizvodnje čvrstih i zaštićenih telefona. To su najčešće prilično robusni uređaji, nešto većih dimenzija kućišta, ali to nije pravilo.

"Mejnstrim" telefoni takođe mogu imati IP oznaku bez obzira na to što se ne radi o posebno proizvedenim telefonima namijenjenim upotrebi u ekstremnim okruženjima, nego je važan stepen njihove primenjene zaštite.

Pogledajte tačno značenje svih IP oznaka kako biste bili sigurni da posjedujete ili kupujete telefon sa nivoom zaštite koji je vama potreban.

Oznaka IP zaštite od čvrstih materija (prvi broj):

0 - Ne postoji nikakav nivo zaštite,

1 - Zaštita od objekata većih od 50 milimetara kao što je dlan ruke, ali ne postoji zaštita od namjernog kontakta sa dijelovima tijela,


Kako da znate da je neko blokirao vaš broj

Kako da znate da je neko blokirao vaš broj

2 - Zaštita od objekata većih od 12,5 milimetara, štiti od kontakta prstima i objekata slične veličine,

3 - Zaštita od predmeta većih od 2,5 milimetara, alati i debeli kablovi su uključeni u ovaj nivo,

4 - Predmeti veći od jednog milimetra, uključuje većinu žica i šrafova,

5 - Zaštita od manje količine prašine,

6 - Potpuna zaštita od prašine, koristi se vakuum koji štiti od prašine.

Oznaka IP zaštite od tečnih materija (drugi broj):

0 - Ne postoji zaštita,

1 - Voda koja kaplje na uređaj u trajanju od 10 minuta pod uglom do 90 stepeni,

2 - Voda koja kaplje na uređaj nagnut pod uglom od 15 stepeni u trajanju od 10 minuta,

3 - Prskanje vodom pod uglom do 60 stepeni u trajanju od barem pet minuta,

4 - Prskanje vodom iz bilo kog pravca u trajanju od pet minuta,


U Omarskoj ukraden autobus, pronađen na njivi

U Omarskoj ukraden autobus, pronađen na njivi

5 - Prskanje mlazom vode u trajanju od tri minuta iz bilo kog pravca (prečnik mlaznice od 6,3 milimetra),

6 - Prskanje jakim mlazom vode u trajanju od tri minuta iz bilo kog pravca (snažnija mlaznica prečnika od 12,5 milimetara),

7 - Potapanje u vodu do dubine od jednog metra u trajanju od 30 minuta,

8 - Potapanje u vodu do dubine od jednog metra ili dublje - dubina i dužina trajanja potapanja navodi proizvođač, i

9 - Zaštita od prskanja iz velike blizine pod visokim pritiskom i temperaturom.

Sada pogledajte specifikacije svog telefona i potražite IP broj. Uporedite brojeve iza IP oznake sa brojevima u ovim listama i znaćete tačno koliko i na šta je otporan vaš model.

NAPOMЕNA: Ukoliko IP oznaka u sebi sadrži "X", to znači da uređaj nije testiran na materiju čiji broj je "X" zamijenio. Na primjer, IPX7 znači da se uređaj može potopiti u vodu dubine do jednog metra u trajanju od 30 minuta, ali da otpornost na prašinu i druge čvrste materije nije testirana.


Vlasnik pokušao zaustaviti lopove da ukradu auto, oni ga povrijedili

Vlasnik pokušao zaustaviti lopove da ukradu auto, oni ga povrijedili

Garancija je najvažnija!

Ipak, pročitajte Uslove garancije, posebno ono sitnim slovima, jer neki proizvođači i pored IP oznake u servisu ne priznaju garanciju ukoliko je telefon oštećen vodom ili nekom drugom tečnošću, piše "Smart Lajf".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: