Zbog nejasnih informacija

Meta kažnjena sa 3,5 miliona evra

 • Izvor: B92
 • 10.06.2024. 15:08

Italijanska agencija za zaštitu konkurencije objavila je da je kaznila američku kompaniju Meta i njenu istoimenu evropsku podružnicu sa 3,5 miliona evra zbog nepoštenih poslovnih praksi u vezi sa stvaranjem naloga na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram i njihovim upravljanjem.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, korisnici Instagrama prilikom procesa registracije nisu dobili jasne informacije o prikupljanju i obradi njihovih podataka u komercijalne svrhe, prenosi ANSA.

Pored toga, Meta nije obezbijedila korisnicima odgovarajuću komunikaciju i mogućnost žalbe kada su njihovi nalozi na Fejsbuku i Instagramu suspendovani, navodi regulator.

Ovo nisu prvi problemi za američku tehnološku kompaniju u Еvropi pošto je 16. maja Еvropska komisija (ЕK) saopštila da je pokrenula istragu kako bi zaključila da li je Meta prekršila pravila o zaštiti maloljetnika.

Kako se navodi u saopštenju Savjeta ЕU, ЕK je zabrinuta zbog toga što sistemi Fejsbuka i Instagrama, uključujući njihove algoritme, mogu da podstaknu poremećaje ponašanja i zavisnost kod djece, kao i da razviju takozvani “efekt zečje rupe”, odnosno pojavu da aplikacija korisnike preplavljuje sličnim sadržajem ako pokažu interes za određenu temu.

Pratite nas i putem Vibera

 • 14:00 Keto kuhinjica

  ''Keto kuhinjica

 • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

  ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?