Putovanje u Tunis

Medine Tuniskih gradova: Susa, Hamamet i Monastir

  • Izvor: ATV
  • 16.10.2023. 14:42

Tunis je zemlja bogata istorijom i kulturom, a njene medine predstavljaju prave dragulje u kruni. Tri od najznačajnijih i najlepših medina u Tunisu nalaze se u gradovima Susa, Hamamet i Monastir. Ovo su mjesta gde se prošlost, tradicija i modernost isprepliću, čineći ih neodoljivim destinacijama za putnike željne autentičnih iskustava.

Medina četvrt (arapski: المدينة القديمة‎) je gradska četvrt koja se može pronaći u mnogim sjevernoafričkim gradovima. Riječ medina (na modernom arapskom: مدينة‎, madīna) jednostavno znači "grad" ili "naselje". Obično je utvrđena (kazba) i ispresjecana lavirintom uskih ulica, te ima brojne sokake, česme, palače i džamije. Zbog veoma uskih ulica, i do samo jednog metra širine, često su zatvorene za automobilski promet, a u nekim slučajevima čak i za promet motociklima i biciklima. Zbog ovoga su ove četvrti jedinstvene u veoma naseljenim urbanim središtima i privlače najviše turista jer pružaju jedinstven pogled u negdašnji način života u starim gradovima, kako se živjelo vijekovima, sa starom arhitekturom i načinom trgovanja.

Medina u Susu: Istorija pod suncem

Medina u Susi, stari grad koji se uzdiže nad obalom Sredozemnog mora, odiše istorijom koja se proteže hiljadama godina unazad. Kroz uske uličice i arapske bazare, posjetioci će otkriti čuda feničanske, rimske i arapske kulture. Najpoznatija atrakcija je Suska tvrđava, impozantan spomenik koji se nadvija nad gradom i pruža spektakularan pogled na more. Susa je takođe poznata po svojim čuvenim keramičarskim radionicama, gdje se može nabaviti autentična tuniska keramika.

Ono što je obavezno da kupite su takozvane "pustinjske ruže", koje se poklanjaju nekome koga želite da vam se uvijek u životu vrati. Takođe, daske za meze napravljene od maslinovog drvate su zaista nešto što trebate posjedovati.

Medina u Hamametu: Tuniski Sen Trope

Hamamet je obala snova, poznata po svojim bijelim zgradama i prelijepim plažama, ali njegova medina dodaje čaroliju ovom gradu. Hamametska medina je šarmantan kontrast između moderne turističke destinacije i autentične tuniske kulture.

Uske ulice vode vas kroz lavirint prodavnica sa suvenirima, tradicionalnim tkaninama i mirišljavim jasminom. Grad je poznat i po svojoj drevnoj citadeli, koja pruža panoramski pogled na Mediteran.

Medina u Monastiru: Grad svjetlosti

Medina u Monastiru je jedinstvena po svom šarmu i istoriji. Grad se diči bogatom baštinom koja se ogleda u svojoj medini. Ovde ćete pronaći drevne zidine, utvrđenja i prelijepu Ribat džamiju, koja je i danas funkcionalna i jedna od najljepših džamija u Tunisu. Pored toga, ova medina je poznata po čuvenom mauzoleju prvog tuniskog predsednika, Habiba Burgibe.

Tuniski bazari su pravo blago za ljude koji uživaju u tradicionalnom iskustvu cjenkanja. Ovi živopisni tržni centri su mjesta gde možete testirati svoje vještine pregovaranja i pronaći raznoliku ponudu proizvoda, od raskošnih suvenira, prelijepih tkanina, kožnih torbi, do svežih začina i ukusne hrane.

Svaka posjeta bazaru je prilika za uživanje u jedinstvenoj kulturi i običajima Tunisa, gdje će vam se prodavci srdačno obratiti čak i na srpskom jeziku i potaknuti vas da se cjenkate dok tražite savršeni suvenir ili poklon. Iako je cjenkanje važan dio iskustva, ne zaboravite da se zadržite u granicama pristojnosti sa svojim ponudama i uživate u gostoprimstvu koje vam Tunis nudi na svakom koraku.

Medine u Susi, Hamametu i Monastiru su ne samo istorijski dragulji, već i prozori u autentičan tuniski način života. Posetom ovim mestima, putnici će otkriti čarobni spoj prošlosti i sadašnjosti, koji čini Tunisku kulturu tako jedinstvenom i nezaboravnom.


Fotografije: Zoran Tošić

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: