Banjaluka

Nema smanjenja plata za zaposlene u kulturi

  • 02.07.2020. 16:54

Nema smanjenja plata ni otkaza za 630 radnika u kulturi u narednom periodu, poručeno je nakon sastanka rukovodstva Sindikata obrazovanja, nauke i kulture sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Prošle godine smo povećali plate visokoobrazovanima koji su zaposleni u ustanovama kulture za osam odsto, a istu praksu smo nastavili i ove godine, podsjetila je Tanja Đaković.

"2020. godine su takođe išla povećanja od pet do 20 odsto, zavisno od koeficijenta. Oni sa najnižim koeficijentom dobili su povećanje za 20 odsto, oni sa najvišim koeficijentom su dobili povećanje plate za pet odsto", rekla je Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske.

Drago nam je da neće biti smanjenja primanja, jer su ovi ljudi pošteno, korektno i kvalitetno odradili svoj posao u prethodnom periodu, istakao je Dragan Gnjatić.

"Odajemo jedno veliko priznanje našim kolegama koji su i u uslovima epidemije korona virusa radili svoj posao na najbolji mogući način, u tom teškom vremenu su održali posao, održali institucije kulture", istakao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

O mogućim novim povećanjima plate u kulturi će biti riječi na jesen, rekla je pomoćnik ministra. Za plate u ovom resoru, Ministarstvo izdvaja oko 13,2 miliona maraka.