Mohamed Rasulof

Poznati reditelj osuđen na bičevanje i 8 godina zatvora

  • Izvor: B92
  • 10.05.2024. 14:09

Poznati iranski reditelj Mohamed Rasulof osuđen je na bičevanje, osam godina zatvora, novčanu kaznu i oduzimanje imovine, potvrdio je njegov advokat.

Sve se desilo neposredno prije nego što je Rasulof trebalo da otputuje na Kanski filmski festival, gdje će sljedeće nedjelje biti prikazan njegov najnoviji film "Sjemenke svete smokve".

Glumice snimane bez hidžaba

Babak Paknija, advokat za ljudska prava koji zastupa reditelja, objavio je na mreži Iks (X) da je presuda potvrđena na apelacionom sudu i da je slučaj sada poslat na sprovođenje. Kao glavne razloge za kaznu, advokat je naveo Rasulofove javne izjave, kao i njegovo dalje angažovanje u snimanju filmova i dokumentaraca koje je sud opisao kao "primjere saučesništva sa namjerom da se počini zločin protiv bezbjednosti zemlje".

Rasulof (52) važi za jednog od vodećih reditelja Irana. Otkako je prošlog mjeseca objavljeno da će njegov novi film biti u Glavnom takmičarskom programu u Kanu, reditelj i festival su se našli pod velikim pritiskom iranskih vlasti da povuku naslov iz konkurencije.

Producenti filma su prijavili uznemiravanje od državne policije, a glumci su bili pozvani na ispitivanje i zabranjeno im je napuštanje zemlje.

- Optužen je za snimanje filma bez dobijanja dozvole od nadležnih vlasti, uz optužbe da glumice nisu pravilno nosile hidžab i da su snimane bez hidžaba. Svim ključnim učesnicima u filmu zabranjeno je da napuste zemlju i bili su predmet istrage od vladinih bezbjednosnih snaga - rekao je Paknija.

Presuda koja uključuje i bičevanje najstroža je kazna koja je do sada izrečena ovom reditelju. Još 2010. godine Rasulof je osuđen na šest godina zatvora, kasnije je kazna smanjena na jednu godinu, nakon optužbe za snimanje bez odgovarajuće dozvole. Potom mu je 2017. godine bilo zabranjeno da napusti zemlju i oduzeli su mu pasoš po povratku u Iran. Služio je zatvorsku kaznu u Teheranu od jula 2022. do prošlog februara, jer je na društvenim mrežama protestovao protiv represije nad učesnicima građanskih demonstracija u Iranu povodom smrti aktivistkinje Mahse Amini.

Tri filma Mohameda Rasulofa osvojila su nagrade u kanskoj selekciji "Izvjestan pogled". U pitanju su ostvarenja "Goodbye" (2011), "Rukopisi ne gore" dvije godine kasnije i "Čovjek od integriteta" iz 2017. godine, piše Gardijan.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: