Akira Torijama

Preminuo tvorac Zmajeve kugle

  • Izvor: ATV
  • 08.03.2024. 07:34

Tvorac Zmajeve kugle, jednog od najuticajnijih i najprodavanijih japanskih stripova svih vremena, Akira Torijama, preminuo je u 68.

Torijama je preminuo od akutnog subduralnog hematoma, vrsti krvarenja u blizini mozga, saopštio je njegov studio u petak.

Zmajeva kugla je izuzetno popularan širom svijeta, a strip serija je takođe iznjedrila crtane i filmske verzije.

Fanovi su odali počast Torijami za stvaranje likova koji su postali dio njihovog djetinjstva.

Serija stripova Zmajeva kugla debitovala je 1984. Prati dječaka po imenu Son Goku u njegovoj potrazi za prikupljanjem magičnih zmajevih kuglica kako bi branio Zemlju od vanzemaljskih humanoida.


Prinudno sletio: Avionu otpao točak i polupao auta - VIDЕO

Prinudno sletio: Avionu otpao točak i polupao auta - VIDЕO

Torijama je u vrijeme svoje smrti imao nedovršena djela.

Umro je 1. marta, a sahrani je prisustvovala samo njegova porodica i vrlo malo prijatelja, navodi se u saopštenju sa sajta Zmajeva kugla.

"Imao bi još mnogo stvari za postizanje. Međutim, ostavio je mnogo naslova manga i umjetničkih djela ovom svijetu", rekao je njegov studio.

"Nadamo se da će jedinstveni svijet stvaranja Akire Torijame i dalje biti voljen svima još dugo vremena", dodaje se.

Rođen u Nagoji u Japanu 1955. godine, Torijama se probio u svijet stripa ranih 1980-ih s doktorom Slampom, koji priča priču o djevojčici robotu Arale i njenom naučniku kreatoru.

Ali Zmajeva kugla je bio njegovo najpoznatije djelo. Mnogim obožavaocima, Son Gokuovo putovanje od klinca koji petlja u treningu borilačkih vještina do heroja u visokom letenju koji može ispaljivati ​​struju iz svojih ruku odražava njihovu vlastitu borbu protiv sumnje u sebe dok su odrasli.


Tamara Milutinović žestoko potkačila Sajsi Еm Si: Neko s takvim vokabularom...

Tamara Milutinović žestoko potkačila Sajsi Еm Si: Neko s takvim vokabularom...

Zmajeva kugla je inspirisao pisce fan fikcija i kosplejere koji svoju kosu oblikuju poput oštrih i šiljastih pramenova likova.

Verzija iz crtanog filma sinhronizovana je na brojne jezike, a akcijske figure Zmajeva kugla Ball su glavna tema u trgovinama igračaka od Japana do Kine i jugoistočne Azije.

U intervjuu 2013. za japanske novine Asahi, Torijama je rekao da "nema pojma" kako je Zmajeva kugla postao toliko popularan strip širom svijeta.

"Kada sam crtao strip, sve što sam želio da postignem je da ugodim dečacima u Japanu", rekao je on, prenosi novinska agencija AFP.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: