Srpski Ansambl oduševio publiku u Kranju: Za ovo se živi

  • Izvor: Agencije
  • 16.05.2024. 21:07

U organizaciji Saveza srpskih društava Slovenije i Saveza Srba Slovenije 12. maja u Sportskoj dvorani "Planina“ u Kranju održan je koncert Ansambla narodnih igara i pjesama "Kolo“ iz Beograda pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pjesama "Kolo“ prvi put gostuje u Kranju. Predstavio se publici cjelovečernjim koncertom i programom pod simboličnim nazivom "Kolodrom“.

Tokom gotovo dva sata programa, pred više od 1.300 posjetilaca, predstavljen je umjetnički koncept koji je marljivo stvaran u prethodnih sedam decenija. Ovacije oduševljene publike, aplauzi nakon izvedene koreografije, povratak na scenu po peti put obradovali su izvođače i izmamili osmijehe.

"Život je igra! Kranj je na nogama! Za ovo se živi!“, bili su komentari ushićenih igrača iza bine.

Ljubav prema tradicionalnoj igri i pjesmi, prijateljstvo koje je njegovano godinama, te zajednička ambicija Kulturnog društva "Brdo" iz Kranja i državnih profesionalaca iz Beograda iznedrilo je ideju o koncertu, prenosi "Naš glas".

Vizija zajedničkog nastupa i druženja tog dvanaestog maja bila je brisanje granica i zbližavanje ljudi bogatim repertoarom.

"Nakon trideset godina igre i koreografskog rada, ispunjena mi je želja ugostiti, biti domaćin Ansamblu narodnih igara i pjesama Kolo u rodnom gradu Kranju“, riječi su mladog i ambicioznog koreografa omladinskog sastava Kulturnog društva "Brdo“, gospodina Milana Glamočanina.

Te nevjerovatne večeri nastupilo je više od devedeset igrača i vrhunskih instrumentalista narodnog orkestra iz Srbije. Omladinci društva iz Kranja hrabro su izveli svoj repertoar, kao domaćini koncerta regionalne turneje "Kolodrom“.

Svojim prisustvom i svesrdnom podrškom spektakularan događaj uveličali su uvaženi gosti: gradonačelnik grada Kranja, gospodin Matijaž Rakovec sa zamjenicima, gospodin Janezom Čerene i Manja Zorko.

Događaj su podržali predsjednik Saveza Srba Slovenije  gospodin Vladimir Kokanović i predsjednik Saveza srpskih društava Slovenije gospodin Zlatomir Bodiroža kao i direktor Ansambla narodnih igara i pesama Srbije "Kolo“ dr Zdravko Ranisavljević.

Prisustvovali su predsjednici mnogih društava i udruženja širom Slovenije na radost svih okupljenih, ukazujući na jedinstvo i pružajući podršku nacionalnom ansamblu kao i domaćinu, predsjedniku Kulturnog društva "Brdo“, gospodinu Mitru Vujinoviću.

"Folklor je uopšteno ime za umjetnost koja u ustaljenim tradicionalnim oblicima živi u narodu, a prenosi se sa starijih na mlađe. Koreografija najbliža izvornom stvaralaštvu, otvoreno kolo, splet, lesa, poskok, trokorak, ropota, to su termini sa kojima se susreću članovi omladinskog sastava kulturnog društva Brdo, birajući tako put ka očuvanju naše kulturne baštine, identiteta i svih ispravnih životnih vrijednosti“, obratila se publici i time otvorila koncert voditeljka kulturnog programa te večeri profesorka razredne nastave i nastavnica srpske dopunske škole u Kranju Nevena Stupar.

Od osnivanja do danas, Ansambl "Kolo“ istrajao je u nastojanju da narodnu igru podigne na nivo visoke umjetničke interpretacije. Njihovi programi predstavljaju uzor i model scenskog etno-prikazivanja objedinjujući osnovne vrijednosti tradicionalne kulture.

"Kolo“ sakuplja, njeguje i čuva od zaborava srpsko narodno, igračko, pjevačko i muzičko blago srpskog naroda.


(Foto: Jutjub / Naš glas KD Brdo / Dušan Jovanović)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Svet poljoprivrede (R)

    Poljoprivredna emisija dugogodišnje tradicije donosi provjerene informacije znanja i iskustva koja interesuju svakog poljoprivrednika.

  • 08:00 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin (R)

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)

  • 11:30 Serija: Ko te šiša (12+) (R)

    ''Serija: Ko te šiša (12+) (R)