Galerija Bokić

Trebinjski vajar Milivoj 17 godina vajao svoj san

  • Izvor: ATV
  • 27.12.2023. 09:18

Trebinjski vajar Milivoj Bokić svoj san vajao je 17 godina. Toliko je trajala gradnja galerije koju je je sam osmislio. Tokom deceniju ipo gradnje, trebinjski vajar je unosio promjene, mijenjao detalje dok nije dobio izgled kakav je želio.

U njegovoj galeriji  skulpture su  u prepoznatljivom "zagrljaju“ drveta i kamena stalna postavka Bokićeve umjetničke zadužbine. Sve što se može vidjeti u Galeriji Bokić, kako kaže vajar Milivoj, su snovi koje je sanjario cijeli svoj život. A cijeli radni vijek provodio je po Еvropi otvarajući izložbe.

"Ja sam imao izložbe po cijeloj Еvropi, u velikim gradovima. Nakon rata sam imao petnaestak izložbi po Еvropi, bio sam prihvaćen. Izlagao sam u Parizu, Berlinu... I tamo su običaji kao kod nas, svi dolaze sa flašom“, kaže vajar Milivoje Bokić.

Bokić dodaje da onaj ko je naučio da radi ne može da leži.

"Tako je i kod mene. Rad je navika a ja volim da radim, radim i danas. Radim jednu skulpturu od 3,6 metara, 1:2, naravno. Od kamena koji je težak deset tona. Skela mora da bude visoka“, priča Bokić.

Iza Milivoja Bokića stoji više od 56 godina umjetničkog rada sa više od 135 izložbi širom svijeta. Skulpture Milivoj Bokić nalaze se u mnogim galarijama i privatnim kolekcijama po evropskim centrima. Koliko njegovih skulptura trenutno krasi galerije i privatne zbirke po svijetu ne zna tačno, ali, kako kaže, uz pomoć njih uspio je da sagradi svoj san.

"Moja prva skulptura bio je autoportret. To izgleda svi tako rade, da vide mogu li dalje. Ja sam počeo 1959. godine. Prva izložba bila je u mom mjestu, pa u Dubrovniku. U Beogradu sam izlagao šezdesete godine na Terazijama“, kaže Bokić.

Zahvaljujući njemu, U galeriji je  svoja djela ujedinilo 48 likovnih stvaralaca Istočne Hercegovine Zadovoljan je, kaže, što je galerija zaživjela i riješio je da bude stalno otvorena za posjetioce.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Dokumentarni program

    ''Dokumentarni program

  • 13:10 Еmisija: Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.