ATV

Velka prekretnica

Pet stvari koje bi svako dijete trebalo da zna kada napuni 5 godina

  • 10.05.2022. 13:05

Peta godina je velika prekretnica u životu djece. Dijete više nije malo i ta tranzicija daje priliku za više nezavisnosti i odgovornosti. Ovo je pravo vrijeme da svoje dijete naučite nekim osnovnim, ali važnim informacijama.

Djeca mlađa od pet godina mogu da slijede uputstva kada su u opasnosti, a poslije pete godine počinju da shvataju razloge zašto postoje sigurnosna pravila. To znači da mogu razumjeti i posljedice prkošenja istima.

Prema pedijatru Kristini Džons, ovo je pet ključnih stvari koje bi svaki petogodišnjak trebalo da zna.

Osnovni lični podaci

Dijete staro pet godina trebalo bi da zna imena i prezimena svojih roditelja, kao i svoju adresu i mjesto ili grad u kome živi. Na kraju, i kućni telefonski broj ili broj mobilnog telefona jednog od roditelja spada u kategoriju ličnih podataka koje bi trebalo da nauči zbog lične bezbjednosti.

Što treba da urade ako im se desi da se izgube

Nerjetko djeca umiu da se udalje od roditelja ili da se u gužvi izgube. To se desilo mnogim tatama i mamama bar jednom u životu, a stres koji tada prežive i djeca i odrasli je ogroman.

"Ako se dijete izgubi, trebalo bi da potraži druge odrasle osobe sa djecom i zamoli ih za pomoć. Naučite ih da potraže uniformisanu osobu, poput policajca ili obezbjeđenja u prodavnicama i tržnim centrima kojima mogu da se obrate, kažu ime i prezime roditelja i zamole za pomoć. Zato je vrlo pogrešno djecu plašiti uniformisanim licima", rekla je Džons.

Otvaranje vrata na zvono  

Djeca od pet godina će se uzbuditi kada začuju zvono na vratima i potrčaće odmah da vide ko je. Trebalo bi im objasniti da vrata smiju da otvaraju samo ako je uz njih odrasla osoba,  jer bi s druge strane mogao biti stranac, a djeca ne mogu da znaju da li je taj neko pouzdan.

Obavljanje jednostavnih poslova

Kad djeca navrše pet godina, možda ćete primijetiti da vam nude pomoć u određenim stvarima koje radite. Uključite ih u kućne poslove i omogućite im da osjete ponos kad izvrše zadatak.

Pritom je važno naučiti dijete da zna granice i jasno ih postaviti. Na primjer, u redu je da postavi sto, ali za držanje noževa u rukama, za djecu u tom uzrastu je još rano.

Da pozovu hitnu pomoć 

Djecu od pet godina trebalo bi naučiti koji je broj hitne pomoći i kako da je pozovu.  Zato je važno da znaju šifru za otključavanje vašeg mobilnog i kako da pozovu hitnu pomoć i kažu gdje bi trebalo da dođe. Takođe je važno razgovarati sa djetetom i uputiti ga u to kada je pozivanje pomoći opravdano, prenosi Ona.rs.