Izvor:
Krstarica
13.11.2024
16:01
Komentari:
0Iako se kupovina sječenog hljeba u kesi može činiti lakim izborom, važno je biti svjestan potencijalnih zdravstvenih rizika.
Насјечени хљеб који се продаје у маркетима често садржи разне конзервансе и адитиве намијењене продужењу рока трајања и одржавају га меким. Ове хемикалије могу неповољно утицати на пробавни систем и смањити хранљиву вриједност хлеба. Дуготрајни унос ових материја може довести до разних здравствених компликација, укључујући алергије и друге метаболичке проблеме.
Уобичајена пракса чувања насјеченог хљеба у пластичним кесама може узроковати његово брзо сушење или, обрнуто, подстаћи раст плијесни ако се хљеб чува у неприкладним условима. Осим тога, та пластична паковања не допуштају хљебу да „дише“, што може довести до погоршања његовог укуса и текстуре.
Резачи хлеба у фабрикама често су подмазани уљем како би се осигурало глатко сјечење. Ово уље може допринијети бржем развоју плијесни на хљебу, а може садржати и нечистоће које могу ући у хљеб током сјечења. Изложеност таквој контаминацији може представљати додатне здравствене ризике.
За оне који желе бити сигурни, печење сопственог хљеба код куће одлична је алтернатива. Кућно печење омогућује контролу над састојцима и осигурава да хљеб не садржи штетне додатке. Алтернативно, при куповини хљеба у маркетима препоручује се да бирате производе с минималним количинама адитивима и чувати их у одговарајућим условима, попут кутије за хљеб или у платненој крпи, јер ће тако хљеб дуже остати свјеж и здрав.
Najnovije
Najčitanije
23
10
23
07
22
58
22
53
22
48
Trenutno na programu