ATV

Darko Nikolić

Ko može da bude kum i kako ga birati: Teolog i psiholog objasnio

 • Izvor: Ona
 • 03.10.2023. 13:42

Mnogo je obaveza na budućim mladencima, a jedan od potencijalnih problema jeste i odabir kumova. I mlada i mladoženja bi trebalo da budu oprezni pri njihovom odabiru, jer je jako važno sa kim ćete stupiti u duhovno srodstvo, ono koje mnogi smatraju i jačim nego krvno.

Diplomirani teolog i psiholog Darko Nikolić odgovorio je na neka važna pitanja o kumstvu, a prije svega na ono ko sve može da bude kum.

"Kum može biti ona osoba koja je, na prvom mjestu, pravoslavne vjere i sama krštena, čistog i moralnog života, da poznaje makar osnovne istine hrišćanske vjere i morala, kao i suštinu Svete tajne krštenja, a isto tako i suštinu zavjeta koje daje za krštenog i koje je kum dužan da prenese i objasni krštenom kada bude dovoljno zreo. Shodno tome kum ne može biti neko ko je odlučen od Crkve, jeretici, nehrišćani i nevjernici, oni koji nemaju saznanje o svojim djelima i neodgovorni tj. djeca i duševno bolesni, i kako je i sam blaženopočivši patrijarh Pavle govorio, ni oni koji sami imaju nekrštenu djecu, jer ako krštenjem ne žele spasenje svome djetetu, kako u tome mogu učestvovati i pomagati tuđem?“, upitao je on.

Kum je glavni duhovni vaspitač djeteta

Mnogi i ne znaju suštinsku ulogu kuma, ali je Darko objasnio.

"Postojanje kumova možemo pratiti već od 2. vijeka, što govori o ovoj uzvišenoj ulozi u Pravoslavnoj crkvi. Obaveza kuma je da vodi svoje kumče kroz njegovo duhovno uzrastanje do punoće mjere Hristove, te on, uz roditelje, ima veliku odgovornost za hrišćansko vaspitanje djeteta, noseći na duši kako vrline, tako i grijehove kumčeta, kao njegov glavni duhovni vaspitač. Zato je neophodno da, pri izboru kuma, roditelji djeteta vrlo ozbiljno razmotre koliko će ovaj treći roditelj, odnosno duhovni otac, biti u mogućnosti da dijete prati i usmjerava tokom života“, kaže darko.

Kako je već navedeno, kum ne može biti dijete, a kako kaže Darko, mogu kumovati djevojčice starije od 13, a dječaci stariji od 15 godina. Svako vrijeme nosi svoje breme, pa se tako u modernom svijetu donose neka nova iskustva i promjene.

Za danas potraga za Milenom Miljatović završena, ali slijedi nastavak

Za danas potraga za Milenom Miljatović završena, ali slijedi nastavak

"Promjene u kumstvu se posebno vidi pri izboru svjedoka u Svetoj tajni braka, pa mladenci često biraju najbolje drugove i drugarice da budu svjedoci njihove ljubavi i zajednice kada postaju jedno pred Bogom. Imam utisak da se staro kumstvo više poštuje u Svetoj tajni krštenja i da je ono mnogo više njegovano. Smatram da je i veoma bitno da roditelji govore svojoj djeci o tome ko je bio njihov svjedok i kum na krštenju, o značaju i tako uzvišenoj ulozi kuma u njihovom pristupanju Crkvi i postajanju punopravnim članovima Crkve. Pokazujući ljubav i poštovanje roditelja prema kumovima i djeca će shvatiti koliki značaj kum ima u njihovim životima, te shodno tome njegovati staro kumstvo i tu neraskidivu duhovnu vezu koju kum ima sa kumčetom“, jasan je sagovornik.

Šta kada se staro kumstvo prekine?

Pošto se staro kumstvo prenosi s koljena na koljeno, obično po muškoj liniji, nije neobično da se desi da se ono i prekine - što zbog rađanja ženske djece što zbog gubljenje kontakta i slično. Šta onda?

"Staro kumstvo obično može da se prekine kada stari kum nije u mogućnosti, iz više različitih i opravdanih razloga, da se odazove na poziv roditelja djeteta odnosno osobe koja treba da se krsti, ili budućih supružnika. Takođe, može biti da stari kum nema potomke kojima bi mogao da preda kumstvo i da se na taj način ono nastavi. Naravno, može i da se prekine tako što neko izabere novog kuma bez prethodne saglasnosti i dogovora sa starim kumom. Međutim, to svakako nije dobar način da se kumstvo prekine. Potrebno je starog kuma pozvati da bude svjedok u Svetim Tajnama, a ukoliko je spriječen, kum daje blagoslov da njegovi kumovi pronađu novog kuma. To je mnogo ispravniji i blagosloveniji put“, rekao je Darko.

Nije nemoguće, ali dešava se da se između kumova desi svađa koja je razlog udaljavanja među njima. Darko objašnjava da li se time prekida i kumstvo.

"Kristijan Amanpur godinama lažno izvještava, u kondiciji je drži mržnja prema Srbima"

"Kada, nažalost, dođe do svađe između kumova, ono se možemo reći prekida formalno. Iako ne postoji dalja komunikacija između kumova ali suštinski kumstvo nikada ne prestaje, zauvijek ostaje ta duhovna veza koja ih je u Svetim tajnama sjedinila“, rekao je on.

Postoji vjerovanje, koji mnogi praktikuju i vjeruju da je istina, da se sa kumovima ne treba često viđati kako ne bi došlo do pomenute svađe. Treba ipak postaviti granicu i na određeni period se družiti i viđati.

"Sve vrijeme govorimo o tome kako za kuma treba mudro birati nekoga ko je časnog i moralnog života, nekoga ko nam u naše živote svojim postojanjem unosi sreću, radost i blagoslov. Kada pored sebe imamo takvu osobu za kuma, potpuno sam siguran da do svađe ne može doći, pa makar se viđali svakodnevno. Znam da naš narod govori o tome da je bolje da se kumovi ne viđaju često da ne bi došlo do svađe, jer je sigurno bilo takvih primjera u prošlosti, ali ako izaberemo kuma koji u srcu nosi ljubav Hristovu, kao i mi sami, onda ne treba da bude bojazni da može doći do neželjenih svađa. Zato čuvajte i poštujte svoje kumove opominjući se one mudre narodne izreke 'Bog na nebu, kum na zemlji'", diplomirani teolog i psiholog.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 12:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:55 Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

  Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 14:15 Serija: Prevrtljivo srce (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 15:00 Serija: Istine i laži (R) (12+)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.