ATV

U Kambodži

Uhvaćena najveća riba svih vremena: Teži više od 300 kilograma

  • Izvor: Kurir
  • 20.11.2023. 13:47

Džinovska raža uhvaćena u Kambodži zvanično je proglašena za najveću slatkovodnu ribu.

Raža je uhvaćena u rijeci Mekong, težila je nešto više od 300 kilograma i odmah se vidjelo da je novi rekord u pitanju, ali sertifikat Ginisove knjige rekorda stigao je u nadležno ministarstvo tek prije nekoliko dana.

Uhvaćena raža je takođe priznata kao najveći predstavnik svoje vrste i najveća ulovljena ženka svoje vrste.

"Čestitamo Kambodži na postavljanju novog rekorda! Džinovska slatkovodna raža dostigla je skoro pet metara dužine, bila je više od dva metra široka, a težila više od 300 kilograma. Priznajemo je za najvećeg primjerka svoje vrste“, rekao je neimenovani predstavnik Ginisove knjige rekorda.

Sedmični horoskop: Kome stiže napredak, a kome problemi

Sedmični horoskop: Kome stiže napredak, a kome problemi

Državni sekretar Kas Saret rekao je da je raža uhvaćena tokom rutinskog ribolova u provinciji Stung Treng. Dobila je ime Bormei što u prevodu znači "dan punog mjeseca" jer je puštena nazad u rijeku Mekong tokom punog mjeseca.

Ražu je ulovio lokalni ribar. Odmah je kontaktirao osoblje projekta "Čuda Mekonga" koji proučava biodiverzitet rijeke. Nekoliko sati kasnije predstavnici projekta su stigli na lokaciju i bili zadivljeni veličinom ribe.

Koja je razlika između bijelih i smeđih jaja

Koja je razlika između bijelih i smeđih jaja

Direktor "Čuda Mekonga" Zeb Hogan objasnio je da su velike ribe ugrožene jer im treba mnogo vremena da porastu. Često se velike jedinke hvataju prije nego što dostignu svoju maksimalnu moguću veličinu.

Himantura polilepis je inače jedna od najvećih slatkovodnih raža na svijetu. Smatra se ugroženom vrstom. Živi u tropskim vodama velikih rijeka u Indokini i Borneu.

Težina ribe može dostići i 600 kilograma.

Raža inače može ozbiljno da povrijedi čovjeka svojim repom.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: