Zanimljivo

Znate li šta zaista znači skraćenica WC

  • Izvor: Agencije
  • 23.04.2024. 21:21

Mnogi su se iznenadili nakon što su saznali šta 'WC' zaista znači, uprkos tome što su ta slova vidjeli bezbroj puta dok su odlazili u istu tu prostoriju, kako bi obavili nuždu.

Velike su šanse da ste, ako ste ikad morali koristiti WC dok ste bili vani na javnom mjestu, vidjeli ta dva slova na vratima, ali možda niste previše razmišljali o tome šta ona zapravo znače.

Brojni korisnici društvenih mreža sada su ostali pozitivno zapanjeni nakon što su saznali njihovo pravo značenje, a koje nudi fascinantan mali uvid u istoriju toaleta i sanitarnih čvorova.


Fascinantno otkriće naučnika na Jupiterovom mjesecu

Fascinantno otkriće naučnika na Jupiterovom mjesecu

U odgovoru na upit o tome šta pojam 'WC' zapravo znači, jedan ljubitelj istorije objasnio je da ta slova zapravo označavaju 'water closet', što je bio pristojan izraz za korištenje toaleta u danima javnih kupaonica. 

Doslovni prevod bio bi 'vodeni ormarić', jer u vrijeme kada je ta skraćenica nastala, nije bilo pristojno pričati o fizičkim funkcijama pa je ovo smišljeno kao kompromisno rješenje koje nikog neće uvrijediti.

"U 19. vijeku riječ toalet nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezane s korištenjem toaleta. Kako bi se to izbjeglo, izmišljen je pojam 'vodeni ormarić' za opisivanje tada novog toaleta na ispiranje, posebno na javnim mjestima. Skraćenica WC smatrala se dovoljno dalekom i pristojnijom od svoje funkcije da bi se mogla izgovoriti, iako i dalje s malo neugodnosti i povučenosti", objasnili su na društvenim mrežama.

"Ne mogu vjerovati da sam živjela sa WC znakom i nisam imala pojma zašto se tako zove", komentarisali su na društvenim mrežama pojedini.


Marija Šerifović otkrila zbog čega se na pojavljuje na snimanju Zvezda Granda

Marija Šerifović otkrila zbog čega se na pojavljuje na snimanju Zvezda Granda

"Drago mi je što je neko pitao jer se ja to pitam godinama, ali nikad nisam guglao", priznaju drugi.

Prema vodoinstalaterskoj internet stranici Plambvorld, fraza prvi put je korištena u Еngleskoj 1870-ih. Izvorno poznat kao 'ormarić za ispiranje', ubrzo je postao 'vodeni ormarić' kroz popularnu upotrebu, prije nego što je postao 'WC'. 19. vijek bio je period velikih inovacija za moderne toalete, a napredak je znatno pomogao u poboljšanju javnog zdravlja i higijene.

Kraljevsko domaćinstvo angažovalo je jednog od najpoznatijih sanitarnih inženjera tog vremena Tomasa Krapera da zamijeni toalete novijim modelima 1886. godine, prenosi "Miror".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: