Izvor:
Agencije
21.01.2024
18:14
Mnogi od nas jedu jaja svaki dan, posebno za doručak.
Ова намирница један је од најпопуларнијих и најдоступнијих извора протеина који нас држе ситима и подижу наш ниво енергије.
Међутим, неки тврде да постоје могући здравствени ризици повезани са свакодневним конзумирањем јаја.
Нутрициониста Келиан Петручи навела је факторе које треба да узмемо у обзир прије него што разбијемо јаје за доручак.
Осим меса и рибе, јаја су такође један од најбољих извора протеина.
Садрже неколико битних једињења који доприносе здравој исхрани. Посебно вриједан нутријент је холин, који се може пронаћи посебно у жуманцету јајета.
"Холин помаже у изградњи јаких, еластичних ћелијских мембрана, а висок унос колина може да спријечи депресију, губитак памћења и анксиозност“, рекла је Петручи за "Делиш“.
Такође наводи да су јаја добар извор гвожђа, цинка и витамина А, Д, Б6 и Б12.
Петручи одбацује тврдње о холестеролу као застарјеле митове.
"Као што се показало, јаја не утичу значајно на ваш холестерол. А када утичу, то чине на добар начин“, истакла је.
Дакле, не морамо нужно да бринемо о здравственим ризицима повезанима с једењем јаја сваки дан.
Међутим, важно је како их једемо. Комбиновање јаја с намирницама са засићеним масноћама, попут сланине и кобасица, може довести до здравствених ризика.
Иако оваква храна може да повећа ризик од срчаних болести и других здравствених проблема, важно је напоменути да су ти ризици повезани с претераном и редовном конзумацијом, преноси "Сити Магазин".
Najnovije
Najčitanije
11
42
11
37
11
26
11
21
11
19
Trenutno na programu