Majka podijelila upozorenje

Djevojčica jedva preživjela otrovnu biljku: Raste u dvorištima, izgleda kao bezopasno cvijeće

 • Izvor: Kurir
 • 26.08.2023. 21:36

Jedna majka je podijelila hitno upozorenje nakon što je njena šestogodišnja kćerka otrovana "smrtonosnom" biljkom iz bašte, prenosi Miror.

Čavana Nojveg je apelovala na roditelje da budu oprezni kako bi spriječili lošu reakciju svoje djece na ovu biljku. Sve je počelo kada je primijetila osip na licu svoje kćerke.

Međutim, njenom oku, uhu i celom licu su natekli i stvorio se mehurićasti osip koji nije pokazivao znakove poboljšanja. Zatim je počela da ima problema sa disanjem i djelovala je tromo, što je podstaklo posjetu ljekaru.

Irish Mirror je izvijestio kako je Čavana upozorila druge na opasnosti ove biljke putem društvenih mreža i pozvala ih da obrate pažnju na simptome. Rekla je: "Ovo je vjerovatno najvažnija objava koju ću ikada ovde objaviti."

"Ali nisam mogla da prođem još jedan minut a da ne obavijestim druge porodice o ovome kako bi i oni mogli biti informisani. "Pogotovo zato što bi to moglo spasiti život moje kćerke ako imate makar malo informacija.

"Molim vas pročitajte ovo i shvatite ozbiljno. Doslovno vas molim zbog sigurnosti mog djeteta.

Devitu publika skinula masku

Devitu publika skinula masku

"Juče je moja šestogodišnja kćerka počela da dobija osip na licu. Uvijek je imala loše alergije na insekte/pčele/biljke, ali ovaj se brzo širio.

"Ovo nije bilo naše prvo suočavanje sa lošim 'osipom' kod nje, pa smo uradili ono što smo znali kako da je liječimo. (Benadryl, hladni oblozi, kupke sa ovsenim pahuljicama, itd.)

"Osip se nastavljao širiti i bubriti. Do jutra je njeno oko, uho i celo lice bilo toliko natečeno i prekriveno ovim mehurićastim osipom. "Imala je problema sa disanjem, djelovala je tromo i potpuno nesrećno.

Odveli smo je kod doktora i dali su joj prednizon zbog trovanja.

Komšije o kući Nermina Sulejmanovića: Svaki put kad prođem osjetim neku jezu

Komšije o kući Nermina Sulejmanovića: Svaki put kad prođem osjetim neku jezu

Do tog trenutka nismo bili sigurni šta i gdje je mogla doći u kontakt sa otrovom. Do večeri se osip i dalje širio, a njeno lice je i dalje bilo izuzetno natečeno. Skoro uopšte nije govorila i spavala je povremeno tokom cijelog dana.

Odlučili smo da prošetamo po našem imanju i potražimo biljke koje bi mogle izazvati ovakvu jaku reakciju. I onda... našli smo je. I bili smo začuđeni."

Majka je objasnila kako je otrovna kukuta rasla u njihovoj bašti, i stotine ovih biljaka su se proširile po cijelom imanju i susjednim kućama.

Radnik obezbjeđenja tokom snimanja HRT-ovog priloga davio profesora

Radnik obezbjeđenja tokom snimanja HRT-ovog priloga davio profesora

Rekla je: "Naša imanja (i sva imanja naših komšija) su obložena sa stotinama veoma opasnih biljaka koje se zovu OTROVNA KUKUTA.

"Nakon brze pretrage (koja se pretvorila u sate istraživanja), brzo smo saznali s čime se suočavamo, što je gore nego što smo ikada očekivali."

Njena kćerka je pomirisala vrh ove biljke, unijela je u organizam i izazvala jednu od najgore reakcije na otrov koje sam ikada vidjela. Ona je i dalje u teškom stanju dok ovo kucam.

"Ova biljka je POGUBNA. Smatra se jednom od najgorih i najsmrtonosnijih biljaka u Americi. Izgleda kao bezopasna korovska biljka, ali može narasti preko 3 metra visoko. Često je možete naći uz rijeke, željezničke pruge i kanale. Ova biljka je toliko opasna da je morate prijaviti državi kada je pronađete i oni je moraju ukloniti, jer je zapravo ilegalno da to sami uradite. Takođe, nemojte je nikada paliti!!! To bi moglo izazvati širenje otrova u vazduhu. Ne objavljujem ovo da bih vas uplašila. Ali molim vas, obrazujte sebe i svoju decu o opasnim biljkama/drveću jer je to zaista jako važno!" Kukuta ima bijele cvjetove koji rastu u grozdovima, a stabljika ima ljubičaste tačkice.

Nesreća kod Doboja, poginuo vozač

Nesreća kod Doboja, poginuo vozač

Trovanje se javlja nakon unošenja bilo kog dijela biljke, poput sjemena, cvjetova, listova ili plodova.

Svi dijelovi ove biljke sadrže toksične alkaloide koji mogu biti smrtonosni čak i u malim količinama.

Čak i dodirivanje ove biljke može izazvati reakciju na koži kod nekih ljudi. Do danas, ne postoji antidot.

Otrovna kukuta je poznata i kao otrovni peršun, kalifornijski papratnik i pegava kukuta.

Miličević poručio Vukanoviću: Ti nagovijesti da ćemo održati neku sjednicu, nešto da bude misteriozno

Miličević poručio Vukanoviću: Ti nagovijesti da ćemo održati neku sjednicu, nešto da bude misteriozno

Uobičajeni simptomi trovanja uključuju: drhtanje, osjećaj pečenja u digestivnom traktu, povećanu salivaciju, proširene zenice, bolove u mišićima, slabost mišića ili paralizu mišića.

Takođe može uzrokovati ubrzan puls praćen usporenim pulsom, gubitak govora, konvulzije, nesvjesticu ili komu.

Ako bilo ko ima bilo kakve nepoželjne reakcije nakon dodira, degustacije ili unošenja otrovne kukute, trebalo bi odmah potražiti medicinsku pomoć.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 14:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 14:15 Film

  'Film

 • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

  Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

  ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

 • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

  ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.