Izvor:
Agencije
28.10.2024
09:59
Komentari:
0Kada vam je propisan antibiotik, vjerovatno ćete dobiti i upozorenje koju hranu izbjegavati za vrijeme uzimanja istog. Antibiotik i hrana mogu djelovati antagonistički, odnosno pojedine namirnice mogu pogoršati nuspojave prilikom uzimanja antibiotika ili pak uticati na njihovu apsorpciju. S druge strane, neka hrana ide uz antibiotike jer se bolje podnose s hranom.
Правилна прехрана је увијек важна и требали бисте је се придржавати стално. Иако правилна прехрана има неке опште смјернице, сама прехрана је прилично индивидуална. Приликом узимања антибиотика потребно је додатно прилагодити, како би се искључиле или укључиле одређене намирнице.
Ако немате навику редовно пити воду и у складу с потребама свог организма, уз антибиотике бисте ипак требали пити биљне чајеве без доданог шећера, топле храњиве супе, електролити, кокосова вода.
С друге стране, врста пића и течности које требате избјегавати кад сте на терапији антибиотицима су алкохол, газирана пића, кафа, црни чај, млијеко и сок од грејпа.
Што се тиче хране коју је пожељно избјегавати код лијечења антибиотицима, она се односи на неке намирнице или скупине намирница. Није пожељно узимати млијечне производе јер калцијум из млијечних производа може умањити или блокирати апсорпцију антибиотика.
Међутим, слободно конзумирајте јогурт који нам је потребан због корисних бактерија, а неријетко се препоручује и узимање пробиотика, будући да антибиотици могу наштетити и добрим бактеријама у цријевима.
Идући минерал који је потенцијално непожељан код узимања антибиотика је магнезијум, који такође смањује апсорпцију антибиотика. Наиме, магнезијум ствара комплекс с одређеним врстама антибиотика попут тетрациклина. Ово посебно вриједи и код узимања суплементације магнезија.
За неке друге врсте хране, тј. комбинације као што су јаја и антибиотици, посавјетујте се јер од врсте самог антибиотика зависи и интеракција с храном.
Након што сте прописно завршили терапију антибиотицима потребно је поновно кориговати прехрану како би се обновила цријевна флора и добре бактерије.
Након што сте завршили с терапијом антибиотика у своју прехрану уврстите пробиотике и ферментисане намирнице, влакна и храну богату омега-3 масним киселинама.
Пробиотици садрже добре бактерије, попут јогурта, кефира, киселог купуса и кимцхија. У реду је поступно враћати ове намирнице у прехрану. Пробиотици ће обновити нарушену равнотежу добрих бактерија у цријевима.
Унос влакана, попут житарица, обиља поврћа и воћа те махунарки, од кључне су важности за здравље цријева. Влакна дјелују као пребиотици, односно храна за добре цријевне бактерије.
Уврстите и ланене и ћиа сјеменке, плаву рибу попут скуше, лососа и срделе како бисте унијели довољно омега-3 масних киселина које дјелују противупално. Истовремено, немојте одмах навалити на храну која изазива упале у тијелу. Дајте времена цријевној флори да се обнови, како бисте и скратили вријеме болежљивости.
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu