Konzumacija jaja mogla bi pomoći u smanjenju rizika od Alchajmerove bolesti, najčešćeg oblika demencije.
Demencija je progresivni sindrom koji pogađa milione ljudi, uzrokujući postepeni gubitak kognitivnih sposobnosti, probleme sa pamćenjem i promjene u ponašanju.
Iako genetika može igrati značajnu ulogu u razvoju bolesti, naučnici vjeruju da se skoro 45% slučajeva demencije može spriječiti određenim promjenama načina života. Među najvažnijim preporukama su prestanak pušenja, smanjen unos alkohola i regulisanje krvnog pritiska. Ishrana takođe ima ključnu ulogu, a stručnjaci preporučuju uravnotežen jelovnik ili mediteranski način ishrane.
Istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Nutrition" pokazalo je da su jaja povezana s manjim rizikom od razvoja Alchajmerove bolesti. Autori studije ističu da su jaja bogata hranljivim materijama važnim za zdravlje mozga, uključujući holin, omega-3 masne kiseline i lutein.
U istraživanju su američki naučnici analizirali prehrambene navike više od hiljadu starijih osoba pomoću upitnika o učestalosti konzumacije hrane. Tokom perioda od oko šest godina, Alchajmerova bolest dijagnostikovana je kod 280 ispitanika. Zaključeno je da su osobe koje su jele više od jednog jajeta nedjeljno imale manji rizik od razvoja demencije.
Jaja su ključna u prevenciji demencije zbog holina
Autori su naglasili da učestala konzumacija jaja može poboljšati kognitivne funkcije, posebno verbalne sposobnosti, iako još nije potpuno jasno da li unos jaja direktno smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti. Posebno je istaknuta uloga holina, supstance prisutne u jajima, i njegova povezanost sa smanjenjem rizika od demencije:
"Oko 39% efekta konzumacije jaja na pojavu Alchajmerove demencije može se pripisati prehrambenom unosu holina."
Zaključno, studija sugeriše da redovno konzumiranje jaja može biti povezano sa smanjenim rizikom od Alchajmerove bolesti, djelimično zahvaljujući dejstvu holina.
Slične rezultate potvrdila je i studija iz 2022. godine objavljena u časopisu "Frontiers in Nutrition", koja je takođe povezala unos jaja sa nižim rizikom od demencije – posebno kod osoba koje ne praktikuju strogo mediteranski način ishrane.