Izvor:
Krstarica
05.08.2024
08:26
Komentari:
0Aronija je četiri do šest puta bogatija antioksidansima od brusnice i ostalog bobičastog i drugog voća. Nazivaju je superhranom i sibirskom borovnicom, a nosi i epitet namirnice budućnosti. Svježi plodovi aronije su među najbogatijima antioksidansima i prava su riznica biološki aktivnih jedinjenja, ima ih više od 300.
Ефикасно прочишћава организам од штетних материја и тешких метала и зато је корисна заштита од многих обољења. Као изузетан антиоксиданс аронија спречава стварање слободних радикала и напад на здраве ћелије у тијелу и крвној плазми успоравајући тиме старење организма и спречавајући развој хроничних болести, укључујући и рак.
Због високог удјела антиоксиданса и витамина Ц и Е аронија дјелује антивирусно, антибактеријски и противупално. Богата је антиоксидансом антоцијаном, који јача имунитет, смањује ризик од рака и успорава старење. Стимулише рад штитне жлијезде па се посебно препоручује особама с хипотиреозом. Спречава настанак кардиоваскуларних болести, снижава високи притисак и холестерол и подстиче производњу доброг холестерола. Стимулише рад јетре, помаже код жучних каменаца и упала жучног кесе. Смирује грчеве и болове у цријевима, смањује упалу слузокоже цријева и зауставља пролив. Аронија је корисна и код упале мокраћних путева.
Уочивши њену моћ, аронију су примјењивали након нуклеарне катастрофе у Чернобилу како би ублажили тегобе болесника изложених зрачењу.
За превенцију и очување доброг здравља препоручује се пола до деци сока на дан током двије недјеље по једном годишњем добу. Искористивост здравих састојака боља је ако је конзумирате након јела. Такође, високи садржај пектина и воћних киселина може код неких особа с осјетљивим желуцем изазвати мучнину.
Najnovije
Najčitanije
10
21
10
16
10
11
10
08
09
54
Trenutno na programu