Izvor:
Agencije
25.11.2024
15:12

Teško je odrediti koje je povrće "najzdravije" jer svaka vrsta ima jedinstvene hranljive vrijednosti i koristi za organizam.
Međutim, neke vrste povrća često se izdvajaju zbog svoje nutritivne gustoće, što znači da sadrže visok nivo hranljivih materija u odnosu na broj kalorija.
Evo nekoliko primjera koji se smatraju izuzetno zdravim:
Bogat vitaminima A, K, C i B6, kao i kalcijumom, kalijumom i antioksidantima.
Ima visok sadržaj vlakana i vrlo malo kalorija. Sadrži spoj sulforafan, koji ima potencijalna antikancerogena svojstva.
Izvor željeza, folata, magnezijuma, vitamina A i C. Pomaže u jačanju imuniteta i zdravlju očiju.
Dobar za srce zbog sadržaja nitrata, koji mogu smanjiti krvni pritisak.

3. Brokoli
Sadrži sulforafan, kao i vlakna, vitamine C i K.
Ima antiinflamatorna i antikancerogena svojstva.
Dobar za zdravlje kostiju i jačanje imunološkog sistema.
Bogat beta-karotenom (provitamin A), vlaknima i kalijumom. Koristan za zdravlje kože, očiju i srca.
Ima nizak glikemijski indeks, što je dobro za regulaciju šećera u krvi.
Dobar izvor vitamina C, K, folata i vlakana.
Sadrži antioksidante koji pomažu u detoksikaciji organizma. Niskokaloričan, ali bogat nutrijentima.
Bogat alicinom, spojem poznatim po antibakterijskim, antivirusnim i antifungalnim svojstvima.
Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i pomaže u snižavanju krvnog pritiska.
.webp)
7. Crvena paprika
Jedan od najboljih izvora vitamina C. Bogata antioksidantima kao što su beta-karoten i lutein, koji su dobri za zdravlje očiju.
Ima malo kalorija, a puno ukusa i hranljivih materija.
Bogata nitratima koji poboljšavaju protok krvi i funkciju mozga. Sadrži betain, koji pomaže u detoksikaciji jetre.
Odlična za izdržljivost i sportske performanse.
Bogat vlaknima, vitaminima K i C te antioksidantima.
Pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i zdravlju crijeva.
Sadrži zdrave mononezasićene masti, vlakna, vitamine E, C i B6. Odličan za zdravlje srca i regulaciju holesterola.
Svako od ovih povrća može biti dio raznovrsne ishrane. Najbolje je kombinovati različite vrste povrća kako biste iskoristili širok spektar hranljivih materija.
Najnovije
Najčitanije
23
03
23
03
23
01
22
57
22
42
Trenutno na programu