ATV

Pazite na zdravlje

Znate li koja je preporučena doza mandarina koju smijete pojesti u jednom danu?

 • Izvor: Kliks
 • 16.02.2022. 16:50

Mandarina je kiselo-slatki citrus iz jugoistočne Azije koji se na našim područjima uzgaja tek od 19. vijeka. Uprkos tome, teško je zamisliti jesen i zimu bez tog slasnog voća.

Ovo voće preporučeno je svakodnevno unositi u organizam, međutim, važno je imati granicu i u zdravim navikama.

Mandarine su bogate brojnim vitaminima, stimulišu funkcije mozga i prepoznatljive su po svom ugodnom mirisu i okusu. Ipak, kao i sa svime, i s njima moramo paziti i držati se preporučene dnevne doze.

Mandarina je poput drugog citrusnog voća odličan izvor vitamina C, koji je važan za imunitet tijela i borbu protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak, zbog čega su neizostavni dio zimske prehrane.

Osim što su bogate vitaminom C, mandarine sadrže i vitaminime grupe B, kalcijem, magnezijem, cinkom i kalijem. One takođe stimulišu funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju, a prepoznatljive su i po svom ugodnom mirisu i osvježavajućem okusu.

Preporučena dnevna doza ovog voća je do sedam komada. Konzumiranje više od sedam mandarina može uticati na povećanu razinu šećera u krvi, a prevelika razina fruktoze može dovesti do viška kilograma.

Takođe, mandarina poput drugog citrusnog voća sadrži dosta oksalata pa se zato ne preporučuje osobama sa sklonošću prema bubrežnim i žučnim kamencima i drugim bolestima, piše Klix.ba.

Tagovi:
 • 15:50 Serija: Aviondžije (R)

  Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Еmisije: Narod priča

  Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.