Nijemci zabranili dizelaše

 • 27.02.2018. 14:31

Njemački savezni upravni sud u Lajpcigu donio je presudu da njemački gradovi mogu da zabrane vožnju gradskim područjima dizelskim automobilima starijih godišta. Radi se o dizelskim automobilima do ekološke norme do Euro6 koja su počela da se proizvode 2015. godine.

Drugostepena odluka saveznog suda donesena je povodom žalbe na odluku koju su donijeli pokrajinski sudovi u Štutgartu i Dizeldorfu prošle godine o zabrani prometovanja automobila s dizelskim motorima proizvedenima prije 2015. godine u tim gradovima, odnosno obaveznim promjenama koje se moraju izvršiti na dizelskim motorima koji imaju Euro4 (od 2005. do 2009.) i Euro5 norme (od 2009. do 2015.), kako bi zadovoljavali sadašnje ekološke norme Euro6 standarda.

Dizelaši proizvedeni prije 2005. godine u Njemačkoj već su ranije zbog ekologije praktično otpisani. Riječ je o više od 12 miliona takvih automobila u Njemačkoj.

Ova odluka saveznog suda ima pravni učinak u cijeloj Njemačkoj i svaki grad će moći, zavisno od zagađenosti vazduha u njihovoj sredini, zabraniti vožnju dizelskih automobila na svom području. Za sada je prekomjerna emisija oksida i čađi, koji su glavni negativni ispusti dizelskih automobila, izmjerena u 60-ak njemačkih gradova, a postupak za zabranu dizelaša podnio je i Minhen, najveći njemački grad koji je to pokrenuo.

(Večernji)

 • 17:50 Еmisija: Narod priča (R)

  Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

 • 18:20 Čarolija Republike Srpske (ep.04)

  ''Čarolija Republike Srpske (ep.04)

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

  ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

 • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

  ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.