ATV

Lider Narodne partije Srpske

Banjac: Imunitetom zakonski zaštititi institucije i ključne funkcionere

  • Izvor: SRNA
  • 24.11.2023. 12:10

Lider Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao je da u parlamentu što prije treba usvojiti zakon o imunitetu koji će pružiti odgovarajuću zaštitu institucijama i ključnim funkcionerima Srpske u važnim poslovima koje obavljaju.

Banjac, koji je i poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je Srni da je to potrebno s obzirom na to da je imunitet u međuvremenu sveden na minimum brojnim odlukama i pravnim nasiljem dosadašnjih visokih predstavnika u BiH i nelegalni Kristijana Šmita.

"Ovaj akt treba usvojiti, pogotovo jer se u skladu sa određenim zakonom koji je nezakonito donio nelegalni visoki predstavnik (Kristijan Šmit) sudi legalno izabranom predsjedniku Republike (Miloradu Dodiku). To je važno i jer se pri tome krše osnovni postulati međunarodnog prava, evropske konvencije, pa i Povelja UN", rekao je Banjac, koji je i pravni stručnjak.

Karan: Skup 25. novembra zabranjen, biće sankcionisani koji to budu kršili

Karan: Skup 25. novembra zabranjen, biće sankcionisani koji to budu kršili

On je istakao da je to što se radi nečuveno i da Republika Srpska na tom planu treba da donese još neke zakone kako bi dodatno zaštitila svoje institucije.

Banjac je rekao da je upoznat sa planiranim donošenjem ovog akta koji, prema njegovim informacijama, obrađuje Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i njegovo rukovodstvo u saradnji sa ljudima iz drugih ministarstava.

"Dakle, zakon je u pripremi i samo treba da se vidi da li će ga predložiti narodni poslanici, što, prema mom mišljenju, oni i treba da učine", rekao je Banjac.

Tadić: Zapale kuću pa zovu da slavimo dan kad smo dobili građevinsku dozvolu!

Tadić: Zapale kuću pa zovu da slavimo dan kad smo dobili građevinsku dozvolu!

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić je nedavno izjavio da je priprema ovog zakonskog dokumenta završena, te da bi se uskoro mogao naći pred poslanicima.

Prethodni Zakon o imunitetu ukinuo je 2002. godine visoki predstavnik Pedi Еšdaun, ali ga je kasnije vratio. Еšdaun je u oktobru iste godine nametnuo tri odluke o imunitetu u BiH, odnosno po jednu za entitetske, te zajednički nivo vlasti.

Prema ovim odlukama, od krivičnog i građanskog postupka oslobođeni su poslanici i delegati svih parlamenata u BiH, a od građanske odgovornosti svi predsjednici, potpredsjednici i zamjenici predsjednika, kao i ministri u svim vladama i u Savjetu ministara.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: