ATV

Ministar u Vladi Srpske

Budimir: Djelovanje Marfija pokazuje da BiH nije suverena

 • Izvor: Agencije
 • 02.12.2023. 17:13

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da američki ambasador BiH Majkl Marfi pokušava da kroz politiku sile bude vlasnik svih političkih procesa u BiH, ali da to neće proći u Republici Srpskoj.

Budimir je nazvao nelegalnim djelovanje američkog ambasadora i kršenje diplomatskih konvencija i onoga što podrazumijeva suverenost neke države, a to znači da nema miješanja u unutrašnje stvari te države, te istakao da sve ono što kontinuirano rade američka, britanska i ostale zapadne ambasade pokazuje da BiH nije suverena.

"Da budem potpuno precizan – jedan dio BiH je suveren, a to je Republika Srpska koja ne dozvoljava miješanje ambasadora u unutrašnju politiku u BiH, dok se u političkom Sarajevu ambasadori i ambasadorska politika doživljava kao nešto što treba da BiH prekomponuje u političku zajednicu koja bi odgovarala bošnjačkom stanovništvu", rekao je Budimir novinarima u Laktašima.

Dodik: Vjerujem da će ovaj politički proces na neustavnom sudu izgubiti BiH

Dodik: Vjerujem da će ovaj politički proces na neustavnom sudu izgubiti BiH

On je konstatovao da je posebno loše to što Marfi na dnevnopolitičkom nivou ulazi u lične sukobe sa najvišim, demokratskim predstavnicima Republike Srpske i pokušava da uvuče i ostatak spoljnopolitičkih organa SAD.

"Važno je reći da su to ljudi koji imaju poseban lični odnos jer su devedesetih godina bili dio establišmenta američke administracije koja je u BiH napadajući, prije svega srpski narod i Republiku Srpsku, stvorila karijere. Oni su sada došli kao zreli ljudi, nastavljaju tu svoju beskrupuloznu politiku djelovanja protiv Republike Srpske", istakao je Budimir.

On je dodao da američki ambasador želi da bude predstavnik iznad lažnog visokog predstavnika koji pokušava da bude vlasnik svih političkih procesa unutar BiH.

Petronijević: Montirani proces u Sarajevu nastavak kršenja međunarodnog prava

Petronijević: Montirani proces u Sarajevu nastavak kršenja međunarodnog prava

"Ono što nije uspio ni njegov mentor Ričard Holbruk, sada on pokušava da sprovede kroz određenu politiku sile, zloupotrebljavajući organe na nivou BiH koji treba da sprovode njegovu politiku. To neće proći u Republici Srpskoj, neće proći ni u jednoj demokratskoj zajednici gdje zastupnička demokratija podrazumijeva odgovornost svih u Republici Srpskoj za procese koje imamo", naglasio je Budimir.

Komentarišući izjave ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza, Budimir je rekao da Helez, kao ni ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak, ne bi mogli prići ozbiljnim političkim funkcijama da je BiH iole normalna zemlja.

On je rekao da se izjave Heleza o postojanju paravojnih kampova u Republici Srpskoj, a bez iznošenja ijednog dokaza o tome, svode na određenu medijsku harangu i pokušaj spinovanja.

"To nema veze sa zdravim razumom šta taj čovjek priča tako da ga ne treba ni komentarisati", zaključio je Budimir.

Pratite nas i putem Vibera

 • 10:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:55 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.

 • 11:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Agrar (R)

  Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada.