ATV

Bivši predsjednik Narodne skupštine

Kalinić: NATO bombardovanje je nekažnjen zločin protiv čovječnosti

  • Izvor: SRNA
  • 15.09.2023. 21:46

NATO bombardovanje Republike Srpske bio je zločin protiv civilnog stanovništva sa genocidnom namjerom da se unište ljudski i materijalni resursi Srpske i ostao je nekažnjen, rekao je večeras bivši predsjednik Narodne skupštine Dragan Kalinić.

- Ono što se dešavalo od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine tokom 16 paklenih dana NATO bombardovanja Republike Srpske odmah treba nazvati pravim imenom - to je zločin protiv čovječnosti - istakao je Kalinić na okruglom stolu održanom u organizaciji Narodne biblioteke Pale povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj.

Kalinić je rekao da nevine žrtve obavezuju da se nikada ne zaboravi kako se u to doba najmoćnija vojna mašinerija otvoreno stavila na stranu muslimana i Hrvata u ratu protiv Republike Srpske i učinila brojna nedjela.

On je naveo da treba zapamtiti imena NATO generala Lejtona Smita i Bernara Žanvijea koji su donijeli odluku da se izvrši taj sramni napad na civilne i vojne strukture i materijalne resurse Republike Srpske, da im se to nikada ne zaboravi, niti oprosti.

- Pogledajte kakva je to sila krenula na malu Republiku Srpsku, 5.000 vojnika iz 15 država, 400 letjelica, od toga više od 200 borbenih, prije svega, američkih aviona. Bačeno je više od 1.000 bombi od toga više od 700 navođenih, vraški preciznih. Istresli su 10.000 tona eksploziva - podsjetio je Kalinić.

On je naveo da je od NATO bombi poginulo je 46, a više od 100 pripadnika Vojske Republike Srpske teško ranjeno, te da od smrti od NATO udara nisu bili pošteđeni ni civili, da su uništeni ili teško oštećeni mostovi, saobraćajnice, radio i TV predajnici, zdravstvene i obrazovne ustanove, privredni, vodoprivredni i elektroenergetski objekti.

Prema njegovim riječima, bombama koje su sadržavale osiromašeni uranijum otrovani su vojnici i civili u mnogo mjesta u Srpskoj, kao i zemljište i vodotokovi.

- Ovo što su tokom tih 16 dana uradili namjerno Natovci, nije ništa drugo nego zločin i to zločin koji je nekažnjen i nenaplaćen - istakao je Kalinić.

Prema njegovim riječima, za svaku pohvalu je akcija koju u Srbiji vodi kancelarija advokata Srđana Aleksića koja je tužila NATO zbog bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom i koji u tužbu želi da uključi i građane iz Srpske oboljele od posljedica bombardovanja.

On je naveo da u institucionalnom smislu treba pomoći ljudima iz Srpske bilo putem kolektivne ili pojedinačne tužbe, te da smatra da bi najkompetentnija ustanova za sve pravne i druge aktivnosti bio Republički centar za istraživanje ratnih zločina, a neophodnu finansijsku logistiku trebalo bi da pruži Vlada Srpske.

Kalinić je dodao da ne treba odustajati od tužbe pred lokalnim i međunarodnim sudovima, jer je riječ o ratnom zločinu i on nikada ne zastarijeva.

On je rekao da se nakon svega nikada ne smije dozvoliti ulazak u ovaj "zločinački vojni savez", jer, kako kaže, "nije logično da budemo u istoj vojsci sa svojim dokazanim neprijateljima".

Pitanje uloge medija i propagande u prošlom ratu, pa i u sadašnjim turbulentnim vremenima, za Kalinića je nezaobilazno.

- Tokom rata, izuzev časnih izuzetaka kao što su SRNA i RTRS, sve ostalo je bilo katastrofa. Mi smo izgubili medijski rat, bez obzira na uspjehe na vojnom i civilnom planu - naveo je Kalinić.

On je dodao da se sada mora uložiti još više truda da se što glasnije čuje glas Republike Srpske i pridobije "međunarodno javno mijenje za shvatanje naših stavova i problema koje imamo u ovom tamnom vilajetu koji se zove Bosna".

Bivši urednik SRNЕ Miroslav Jokić istakao je da agresiju NATO-a na Republiku Srpsku ne treba posmatrati izdvojeno nego u kontekstu jednog procesa koji traje više od 30 godina od završetka Hladnog rata koji se sada primiče nekim svojim granicama širenje organizacije što više na istok.

- Da bismo bolje shvatili zašto je došlo do agresije NATO-a potrebno je da shvatimo ko nas je to napao. Dovoljno je samo da analiziramo naziv te organizacije pa da vidimo da je utemeljena na laži, a ako je nešto utemeljeno na laži svaki pokušaj istine naravno da im smeta. NATO je Sjevernoatlantska odbrambena organizacija, a može li se iko sjetiti ijedne njihove akcije da su branili neku zemlju?  dodao je Jokić.

On tvrdi da su sve njihove akcije bile ofanzivnog karaktere i agresivne.

Direktor Narodne biblioteke Pale Bojan Čvoro istakao je da u saradnji sa gradom Istočno Sarajevo i opštinom Pale već treću godinu organizuju okrugli sto o temi NATO bombardovanja Republike Srpske, te da je ovaj zamišljen kao istorijski čas.

Miloš Govedarica kaže da je večeras iznio svoje viđenje NATO bombardovanja jer je u to vrijeme radio kao fotograf i snimatelj, a obišao je i sve objekte koji su bombardovani, te da je na njega tada najveći utisak ostavila prekomjerna upotreba sile.

U Republici Srpskoj se 9. septembra obilježava Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, koje su snage NATO saveza izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na teritoriji Republike Srpske.

Tokom NATO operacije "Namjerna sila" poginulo je 46, a ranjeno najmanje 98 pripadnika Vojske Republike Srpske, te pet pripadnika radne obaveze, podaci su Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica.

U NATO bombardovanju Republike Srpske poginulo je najmanje sedam civila, dok je najmanje 21 civil ranjen.

Snage Alijanse su na teritoriju Republike Srpske bacile ukupno 1.026 bombi, među kojima je 13 krstarećih raketa tipa "tomahavk", dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

Zvaničan razlog za bombardovanje Republike Srpske bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995. godine, kada je UNPROFOR bez dokaza odmah za to optužio Vojsku Republike Srpske.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na prijedlog Novinske agencije Republike Srpske - SRNA.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: