Zaključak sa Posebne sjednice NSRS

Poslanici iz Srpske dolaze na sjednicu PD PS BiH

  • Izvor: ATV
  • 02.02.2022. 19:00

Narodna skupština Republike Srpske traži da predstavnici Republike Srpske izabrani u Parlamentarnu skupštinu BiH predlože Zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid. To je deseti zaključak sa jučerašnje Posebne sjednice srpskog Parlamenta koji obavezuje srpske parlamentarce da se sutra pojave na sjednici Predstavničkog doma. Iz SNSD-a kažu da će sutra biti u Sarajevu kao i do sada.

"SNSD će se ponašati u skladu sa zaključcima NSRS kao što smo to i do sada radili, treba napomenuti da mi ni do sada nismo ništa bojkotovali, samo smo poštovali zaključke NSRS", kaže Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

SNSD će zbog zaključaka Srpske sutra doći na sjednicu, ali da li će uzeti učešće u radu, još ne otkrivaju. Niko ne zna da li će i opozicija iz Republike Srpske sutra ući u salu. Lideru SDS-a nije jasno kakva je procedura jučerašnjih zaključaka i od kad su obavezujući. Možda zato što su i sa jučerašnje posebne sjednice otišli. Što se tiče PDP-ovog lidera, on se, sudskim presudama najradije više ne bi bavio, iako srpske žrtve i dalje čekaju svoju pravdu.

"I da ovakve stvari kad jednom razrješimo i kažemo nema komentarisanja pravosnažnih sudskih presuda, nemojte me pitati, neću odgovarati, ne interesuju me, 22. godina. 25- 26 godina poslije rata, mi se bavimo iskopavanjem grobova", rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

"Nije problem ni da se uđe u samu salu, jer to zaključci Narodne skupštine ne sputavaju, ne onemogućavaju, zaključci uvijek govore o našoj apstinenciji oko glasanja", kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

A, kako će se glasati i usaglašavati dnevni red zavisi isključivo od kolegijuma. HDZ-ova Borjana Krišto smatra da sjednica može uspjeti, samo ako se budu uvažavali stavove sva tri naroda, što prošli put nije bio slučaj.

"BiH je država tri konstitutivna naroda i svih građana koji u njoj žive i istina svima unutar BiH potrebno je to, ja bih rekla povjerenja i na političkom nivou i kroz institucije kako bi sve stvari pokrenuli sa ovog momenta i političkog trenutka koji nije dobar ni za koga ko se trenutno nalazi u BiH", kaže Bojan Krišto, zamjednik predsjedavajućeg PD PS BiH.

Prošla sjednica završena je tako što se nije znalo da li je prekinuta ili završena. Hrvatski poslanici napustili su sjednicu, a na dnevnom redu bilo je samo usvajanje zapisnika i poslanička pitanja u čemu su učestvovali samo probošnjačke stranke. Tagovi: