Mađarski ministar vanjskih poslova

Sijarto: Dodik je apsolutno predan evropskom putu; Sankcije nisu nigdje uspjele

 • Izvor: RTRS
 • 13.02.2024. 08:33

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto rekao je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik apsolutno predan evropskom putu, te da nema smisla kažnjavati demokratski izabranog zvaničnika.

Rekao je da se njegova vlada protivi evropskim sankcijama govoreći o mogućnosti da se to desi u slučaju Milorada Dodika.

"Еvropske sankcije nikad nisu uspjele nigdje. Nema smisla kažnjavati demokratsko izabranog zvaničnika, jer to samo pogoršava situaciju. Budimpešta, umjesto toga, preferira dijalog i raspravu, a kroz razgovore s predsjednikom Srpske, shvatio sam da je on apsolutno predan evropskom putu", rekao je Sijarto, koji je juče otvorio školu u Petrinji.

Vlado (54) osuđen jer je na Fejsbuku policajce nazvao idiotima

Vlado (54) osuđen jer je na Fejsbuku policajce nazvao idiotima

Ističe da za ubrzavanje članstva u ЕU treba iskoristiti kao zajednički princip koji će ujediniti sve zvaničnike i narode u BiH, što će smanjiti tenzije.

"ЕU pati od gubitka konkurentnosti, rata, ratnog zamora i sve veće irelevantnosti u globalnoj politici, a proširenjem bi dobio novu svježinu i zamah", tvrdi Sijarto, te najavljuje da će Mađarska tokom svog predsjedavanja ЕU u drugoj polovini ove godine staviti veliki naglasak na ubrzanje tog procesa.

Rekao je da je Mađarska apsolutno zainteresovana za stabilnost Zapadnog Balkana.

Lukić danas pred Sudom BiH

Lukić danas pred Sudom BiH

Sijarto je rekao kako je Srbija spremna "sutra ući u ЕU", te dodaje da bez nje, kao "najveće i najsnažnije" države zapadnog Balkana, nema stabilnosti na tom području.

"Otuđenje Srbije je najgora moguća taktika. Srbija je ponosna nacija. Zato vjerujem da se pristup birokratije iz Brisela treba promijeniti prema njoj", kaže Sijarto

Pratite nas i putem Vibera

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Еmisija: Narod priča

  Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.