Konferencija

Sistem "Pronađi me" do kraja godine i u Srpskoj

  • 27.05.2024. 12:31

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan naveo je da je će softversko rješenje za pokretanje sistema za obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica, biti izrađeno do kraja godine, a možda i ranije.

Karan je na konferenciji za novinare povodom Konferencije "Hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica - 'Pronađi me' u Republici Srpskoj" istakao da informatičke službe već izrađuju softversko rješenje.

"Ovo je poseban iskorak koji se odnosi na situacije kada bi naša djeca mogla biti proglašena nestalim, kada nestanu ili budu oteta i na sreću, mi u Republici Srpskoj u proteklih pet godina nemamo nijedan takav slučaj“, rekao je Karan.

Napomilje da bi se trebalo uključiti kompletna društvena zajednica i svaki građanin i da svaki građanin na taj način bude od pomoći policiji.

"Pokazalo se da su prvi momenti, hitni momenti, često ključni i odlučujući u takvim situacijama da ne dođe do tragedija“, naveo je on.

Kako je rekao, MUP Srpske je od prošle godine, tačnije od tragičnih događaja u Ribnikaru, posebnu pažnju posvetio maloljetničkoj delikvenciji, vršnjačkom nasilju i generalno djeci.

Pomoćnik sekretara MUP-a Srbije Milan Andrić kazao je da je Srbija prošle godine iplementirala ovaj sistem koji postoji u 22 zemlje Еvrope, a prilagodili su ga potrebama Srbije.

"Mi smo došli samo sa jednom namjerom, a to je da vam prenesemo poruku našeg ministra i našeg ministarstva i Republike Srbije u cjelini da smo spremni da vam pružimo svu pomoć, i stručnu i tehničku, da i vi uvedete ovaj sistem s namjerom da ga nikada ne koristite“, istakao je Andrić.

Izrazio je nadu da će u budućnosti postojati jedinstven sistem koji će pokrivati Srbiju i Srpsku.

Igor Jurić, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, istakao je da je za pokretanje sistema potrebno da se zna da je dijete u životnoj opasnosti.

"Kada 2015. godine pokrenuli inicijativu za uvođenje sistema 'Amber Alert' u Srbiju, koji se zove 'Pronađi me' ideja je bila da cijeli region ima jedan takav sistem i da svi zajedno tražimo djecu bez obzira da li je nestalo u Beogradu, Banjaluci, Sarajevu, Zagrebu, Podgorici, Skoplju ili drugom mjestu“, rekao je Jurić.

Dodao je da će Republika Srpska prva pored Srbije imati ovakav sistem, a da su oni pozvali i druge zemlje, odnosno institucije u regionu da slijede njihov primjer i uvedu ovaj sistem.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: