Ministarstvo poljoprivrede

Srpska sa 200 priplodnih junica pomaže mljekarstvo

 • Izvor: ATV
 • 07.09.2022. 21:02

200 priplodnih junica stiglo je na farmu „Puzić“ kod Odžaka. Kvalitetna grla uvezena su iz Austrije i Češke. U karantinu u Odžaku biće 21 dan. Potom će put osam opština hercegovačke i šest sarajevsko-romanijske regije. Tamo će u domaćinstva malih poljoprivrednih proizvođača.

"Ministarstvo poljoprivrede kroz IFAD-ov program sufinansira i učestvuje i cijeni jedne junice sa 40% minimalno ili 60% ako se radi o ženi nosioci gazdinstva ili mladoj osobi mlađoj od 35 godina", kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Tako će domaćinstva dobiti po jednu junicu čija je cijena oko 6.500 maraka. Dok u domaćinstva ne stignu o njima brinu u karantinu. Sve teče bez problema.

"Za sada je sve zdravo, sve odlično. Vidjeli ste sami i izgled, a i zdravstveno stanje", kaže Adem Puzić, vlasnik karantina za goveda Odžak.

"I ovaj period karantina od 21 dan treba da protekne onako kako to struka i nalaže. Ovih 200 i nešto junica je novih milion i nešto litara mlijeka", kaže Čedomir Borojević, vlasnik Firme MMB IMLEK Kop Šamac.

A mlijeko će u mljekaru „Pađeni“ u Bileći. Svi proizvođači u ovom projektu imaju zagarantovan otkup mlijeka. U Srpskoj je u toku i realizacija još jednog projekta nabavke 700 junica u saradnji sa mljekarom "Mlijeko produkt" iz Kozarske Dubice.

Ovo je samo jedna od mjera kojom Vlada Republike Srpske podstiče mljekarstvo. Ovakvih mjera, najavljuju iz resornog ministarstva, najavljuju, biće još.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Еmisija: Narod priča

  Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:42 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.