Pritisci

Srpsko jedinstvo potrebnije nego ikad!

  • Izvor: ATV
  • 12.04.2024. 19:50

Rezolucija o Srebrenici, apsurdan proces koji se pred sudom BiH vodi protiv predsjednika Srpska i direktora službenog glasnika, Šmitov izborni zakon, neosnovana nametanja, uslovljavanje i ucjenjivanjem Kosovom - jedini pravi odgovor na sve ove pritiske je svesrpsko jedinstvo.

Potrebnije nam je nego ikada, jasni su istoričari. Muslimanska politika nikada nije stala sa težnjama ukidanja Srpske, a glavne saveznike očigledno vide u zapadnim silama.

Iskušenjima koja dolaze sa svih strana srpski narod može da se odupre nikad jačim jedinstvom. 

- Srbi se suočavaju sa novim velikim iskušenjem, iako je to jedan neobavezujući dokument iz njega mogu da proisteknu veoma ozbiljne posljedice u takvim okolnostima je neophodno da postoji srpsko jedinstvo ono postoji na duhovnom i kulturnom nivou dobro je da postoji jedinstvo ljudi koje vode Srpsku i Srbiju jer bez tog jedinstva i zajedničkog stava iskušenja koja dolaze biće nam još teža - kaže Goran Latinović, profesor istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

A svi ovi pritisci imaju za cilj da naruše jedinstvo. Svjedoci smo, kaže i profesor Zoran Avramović, podle namjere da nam se podmetne i genocidna radnja što je u potpunosti nedopustivo. Osim što je jedinstvo važno u kulturnom i duhovnom smislu ono je i jedna vrsta otpora. 

- Naš narod je suočen već 30 godina suočen sa pritiscima koji dolaze iz jednog dela Еvrope i ti pritisci imaju cilj da nas dezintegrišu i po mogućnosti sukobe jedne sa drugima. Jedinstvo ima tu funkciju da sačuva nešto što je vredno nešto što je tradicija nešto što su običaji - jasan je Zoran Avramović, sociolog.

U ovako turbulentnim okolnostima na geopolitičkoj sceni koja neće ostaviti ni nas  bez turbulencija, još jedan je od razloga zašto nam je jedinstvo potrebno. Srpska i Srbija treba da nastupaju ujedinjeni u odbrani srpskih i nacionalnih  interesa na Balkanu.

- Srbi trebaju da imaju jedan front prema ovom čitavom problemu da Srbi bilo da žive u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Kosovu i Metohiji ili negdje treće treba da budu ujedinjeni i da odbrane svoje vitalne nacionalne interese - smatra Nikola Jović, novinar i politikolog.

Srpska i srpski narod na ovim prostorima ugroženiji su nego ikada. Srpski narod dijeli istu istoriju, sadašnjost i budućnost i to treba svima da je jasno. Svesrpski vaskršnji sabor jeste dokument koji je izraz srpskih vrijednosti i ima za cilj da zaštiti sve Srbe na ovom prostoru. 

Pratite nas i putem Vibera