Premijer Republike Srpske

Višković: Proboj Koridora donio spas srpskom narodu u Krajini

  • Izvor: SRNA
  • 22.06.2024. 10:31

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da je proboj Koridora 1992. godinu, kojim je spojen zapadni i istočni dio Srpske i otvoren put prema Srbiji istorijska pobjeda Vojske Republike Srpske jer je donijela spas srpskom narodu u Krajini koji je bio u potpunoj blokadi.

Višković je istakao da se ta akcija ne zove slučajno "Koridor života" jer je spaseno skoro milion i po Srba koji su bili u potpunoj blokadi u zapadnom dijelu Republike Srpske i u Republici Srpskoj Krajini.

Cvijanovićeva Konakoviću: Fino je svoje promašaje pripisivati drugima, a blokirali ste sredstva

Cvijanovićeva Konakoviću: Fino je svoje promašaje pripisivati drugima, a blokirali ste sredstva "Еlektroprenosa BiH"

On je podsjetio da je prije proboja Srpska platila najskuplju cijenu, jer je direktan povod za ovu akciju bila smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Višković je napomenuo da isti oni koji su onemogućili da kiseonik dođe do Kliničkog centra u Banjaluci i danas vrše pritisak na Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, zlotvori su učinili da ta d‌jeca ne dožive radost života zbog čega je i donesena odluka da se izvrši proboj.

"Odluka VRS da oslobodi taj prolaz je nešto što se danas izučava na vojnim akademijama, to je jedna veličanstvena pobjeda VRS i donijela je spas za srpski narod koji je bio u blokadi. Tu veličanstvenu pobjedu ćemo obilježavati dok srpski narod postoji na ovom prostoru", rekao je Višković.

Karan:

Karan: "Mali amandman" za Komšića, veliki korak za unitariste

Na Dugoj njivi kod Modriče sutra će biti obilježene 32 godina od proboja Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine. 

Pratite nas i putem Vibera