Informacija o štrajku

Vlada Srpske o obračunu plata u pravosuđu za prošla dva mjeseca

 • Izvor: ATV
 • 29.03.2024. 15:27

Plata za mjesec februar radnicima u pravosuđu, koji su u štrajku, može se obračunati u punom iznosu za dva dana provedena u štrajku, a što se tiče plate za mart, u institucijama pravosuđa koje su u štrajku, ona se obračunava u skladu sa odredbama Zakona o štrajku.

Ovo je saopšteno iz Vlade Republike Srpske koja je na današnjoj sjednici prihvatila Informaciju o štrajku u institucijama pravosuđa.

Shodno tome, Vlada Republike Srpske je preporučila Ministarstvu pravde da obavijesti  institucije pravosuđa koje su u štrajku, a koje su plate za mjesec februar obračunale u skladu sa odredbama Zakona o štrajku, te ih umanjili ili obračunali srazmjerno vremenu provedenom na radu radi obezbjeđenja minimuma procesa rada, da plate za mjesec februar mogu obračunati u punom iznosu za dva dana provedena u štrajku. 

Petrović: Ako ne budu ispunjeni zahtjevi za povećanje plate moguće da štrajk bude intenzivniji

Petrović: Ako ne budu ispunjeni zahtjevi za povećanje plate moguće da štrajk bude intenzivniji

„Vlada Republike Srpske je stava  da se plate za mjesec mart, u institucijama pravosuđa koje su u štrajku, obračunaju u skladu sa odredbama Zakona o štrajku i svaki obračun plata izvršen suprotno odredbama Zakona o štrajku i Rješenja Ministarstva pravde o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u institucijama pravosuđa Republike Srpske neće biti odobren od strane Ministarstva pravde“, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

U skladu sa tim, Ministarstvu finansija naloženo je da u saradnji sa Ministarstvom pravde, u što kraćem roku, pronađe način da se omogući obračun plata s obzirom na broj sati (manji od 8 sati), provedenih na radu vezano za održavanje minimuma procesa rada zaposlenih koji su u štrajku. 

Dio pravosudnih radnika u generalnom štrajku

Dio pravosudnih radnika u generalnom štrajku

Takođe, naloženo je Ministarstvu pravde da, po pravu nadzora, u svim institucijama pravosuđa poništi odluke o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka ili druge akte, u dijelu koji predviđaju da zaposleni koji učestvuju u štrajku imaju pravo na naknadu plate za vrijeme odsustvovanja sa rada zbog učešća u štrajku, a koje su suprotne Rješenju o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u institucijama pravosuđa Republike Srpske.

Ministarstvu pravde Republike Srpske naloženo je i da nastavi pregovore sa Sindikatom pravosuđa Republike Srpske i ponudi tekst sporazuma, kojim će se stvoriti pretpostavke za dalje pregovaranje i okončanje štrajka u institucijama pravosuđa Republike Srpske. 

Pratite nas i putem Vibera

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

  'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?