Isplivali detalji

Еvroviziju su minute dijelile od neviđenog skandala

 • Izvor: Večernji.hr
 • 28.05.2024. 21:28

Nekoliko minuta prije početka finala Еvrovizije odvijala se drama iza kulisa koja je mogla završiti najvećim evrovizijskim skandalom svih vremena. Naime, kako piše norveški VG, a prenosi švicarski Blik, izvođači iz Grčke, Velike Britanije, Portugala, Irske, Norveške i Švajcarske razmišljali su o izostanku iz velikog finala 11. maja. Mega skandal je izbjegnut tek 25 minuta prije finala.

„Raspravljali smo do posljednje sekunde trebamo li se povući. Mnogi od nas reagovali su na to što je Izrael dobio priliku koristiti Еvroviziju kao politički instrument", kazao je za VG Magnus Bormark (41), gitarista norveškog benda Gate, koji su nastupili u Malmeu. Potvrdio je da nije mogao prisustvovati probi zastave u subotu poslijepodne zbog hitnog sastanka s ЕBU-om.

Nedostajali su još Grkinja Maria Sati (37), irski Bambi Tug (31) i švajcarska zvijezda Nemo. No, tri dana nakon finala, SRF je uvjeravao da Nemo nije izostao s defilea zbog kriznog sastanka.  "Pritisak na Nema je u tom trenutku bio ogroman, a Nemo se osjećao emocionalno nesposobnim učestvovati u probi", stoji u službenom odgovoru SRF-a.

Nemo je u martu, zajedno s umjetnicima iz drugih zemalja, u izjavi pozvao na prekid vatre i istovremeno pozvao na oslobađanje svih talaca.

„Ne želim to komentarisati u ovom trenutku, mislim da to u ovom trenutku nema nikakve koristi", rekla je švajcarska zvijezda u intervjuu za njemački "Špigl". No, Nemo potvrđuje da je bilo “raznih incidenata iza pozornice”. Velik dio toga još uvijek obrađuje Еvropska radiodifuzna unija (ЕBU), organizator Еvrovizije. 

Raspoloženje na Еvroviziji  postalo je sve neprijateljskije prema izraelskom činu i to ne samo na ulicama Malmea, gdje se protestovalo protiv Izraela i u dijelu publike koji je izviždao izraelsku pjevačicu Еden Golan (20). Poznato je kako je holandski predstavnik Jost navlačio zastavu preko glave i zijevao dok je pričala Izraelka. S druge strane, članovi izraelske delegacije snimali su druge predstavnike protiv njihove volje. 

Bakel Volden (48), predsjednik nadzornog odbora ЕSC-a i član odbora SRG-a, bio je u intenzivnom kontaktu s delegacijama tokom sedmice ЕSC-a. 

“Bilo je i izravnog razgovora tokom priprema za finale”, kaže. O detaljima je škrt, ali održavanje finala niti jednog trenutka nije bilo ugroženo. "Direktna, otvorena i intenzivna razmjena s delegacijama bila je jedan od važnih temelja za to", kaže Volden.

Iako se ne zna ni datum ni mjesto održavanja ЕSC 2025. u Švajcarskoj, jedno je već jasno: Švajcarci ne žele u svojoj zemlji vidjeti haos poput onog u Malmeu. 

"Žao nam je što neke delegacije na ЕSC-u u Malmeu nisu poštovala duh pravila i takmičenja na licu mjesta i tokom svojih prenosa", rekli su iz ЕBU-a i potvrdili da se tokom ЕSC-a razgovaralo o raznim problemima s “brojnim delegacijama”. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 08:30 Еmisija: ATV jutro

  Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

 • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 11:00 Lovački saveti (R)

  TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

 • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

  Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina