Otac i sin

Za Nemanju i Ljubišu Majdova odlikovanja predsjednika Srpske - čast i ponos

  • Izvor: SRNA
  • 11.01.2024. 09:14

Reprezentativac Srbije u džudou i prvak Еvrope i svijeta Nemanja Majdov iz Istočnog Sarajeva izjavio je da Orden časti sa zlatnim zracima, kojim ga je odlikovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povodom Dana Republike, za njega predstavlja veliku čast i privilegiju, ali i motiv da se i dalje trudi da Srpsku i srpski narod predstavlja na najbolji način širom svijeta.

- Veoma sam zadovoljan da kao mlad i uspješan čovjek budem nagrađen od svoje države, da budem među ljudima koji su dobili ordene. Najviše zahvalnosti dugujem Republici Srpskoj i njenom narodu. Hvala ljudima koji su stvarali Republiku Srpsku i predsjedniku Dodiku koji me odlikovao, a koji se trudi da u Srpskoj živimo slobodno, srećno i zadovoljno - izjavio je Srni Majdov.

On je napomenuo da i je i 2018. godine, povodom Dana Republike, primio odlikovanje - Orden zasluga za narod od predsjednika Dodika.

Majdov je rekao da se trudi da na svom terenu, borilištu, predstavi i proslavi Republiku Srpsku i sve Srbe.

- Bog mi je dao dar da budem što bolji u tome. Velika mi je čast i što je moj otac, takođe, dobio orden - rekao je Majdov.

On je naveo da je njegov djed sa očeve strane Nikola-Slobodan Majdov dao život za Republiku Srpsku, a djed sa majčine strane Miloš Pantić je odlikovan Ordenom za vojne zasluge.

- Drago mi je što sam naslijedio ljude koji su odbranili Republiku Srpsku - istakao je Majdov, napominjući da mu obilježavanje 9. januara znači mnogo, te da je to praznik koji srpski narod sa ponosom slavi i koji je garant slobode za Srbe u BiH.

Medaljom zasluga za narod nagrađen je Nemanjin otac i zvanični trener reprezentacije Srbije na svim oficijelnim takmičenjima evropske i svjetske džudo federacije Ljubiša Majdov koji za Srnu kaže da mu ovo odlikovanje predstavlja posebnu čast i ponos, pored svih ostalih nagrada koje je u karijeri dobio za sportski rad.

- Velika je to stvar, posebno jer sam odlikovan povodom 9. januara - Dana Republike. Hvala Republici Srpskoj. Ponosan sam što sam, takođe, kao policajac Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske učestvovao u odbrani Republike Srpske. Moj otac Nikola-Slobodan i stric Radomir dali su živote u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za Republiku Srpsku - istakao je Ljubiša Majdov koji je i licencirani trener Džudo kluba "Crvena zvezda" iz Beograda.

Predsjednik Dodik je povodom 9. januara - Dana Republike, odlikovao zaslužne građane i institucije.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim - Republika Srpska. 

Pratite nas i putem Vibera