Grad nijem

U krugu "Toplane" niče autopraonica bez ikakve dozvole

  • Izvor: ATV
  • 29.10.2023. 21:00

"Što je dozvoljeno nama, nije i drugima" - fraza koja najbolje opisuje predizborna obećanja, a onda i mandat gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Kada je preuzeo upravljanje nad najvećim gradom u Srpskoj, obećavao je "kule i gradove", reforme, besplatan prevoz, a na kraju ćemo dobiti autopraonicu pored rezervoara sa naftom - i to u krugu "Toplane".

Pošto se iz Grada po ovom pitanju ne oglašavaju, jasno je da će ljudi, očigledno bliski gradonačelniku, bez problema praviti autopraonicu koja nema ni odobrenje, ni potrebne uslove za rad, a pritom će biti smještena, u najmanju ruku, na upitnoj lokaciji. Radi se o prostoru u krugu "Еko toplane", a na samo nekoliko metra nalaze se zapaljive materije, visokonaponska postrojenja, kao i cjevovod. Autopraonica bi trebala da bude postavljena pravo pored jednog spremnika za naftu, a radovi su već u toku.

Upravni odbor Еko toplana nije dao saglasnost za radove, te je izričito zabranjeno obavljanje radova koji nisu povezani sa toplanom. Ipak, radovi su u toku.

Iz ovog preduzeća uputili su i upozorenje kakve sve posljedice ova ilegalna gradnja može izazvati.

"Mali poremećaj elektroenergetske stabilnosti sistema, otvara uzročno-posljedični lanac koji može dovesti do havarijskog stanja i prekida u isporuci toplotne energije. Posebno naglašavamo i skrećemo pažnju na aspekt očuvanja stabilnosti i isporuke toplotne energije koja je takvim aktom dovedena u opasnost", saopšteno je iz banjalučke "Toplane".

Kako saznajemo, tu bi trebalo da bude još jedan objekat "Pro Clean", samouslužne autopraonice, koja svoje aparate ima na nekoliko lokacija u gradu.

Jedna od njih je i u "Akvani", gdje su iznajmili prostor od 27 parking mjesta ukupne površine 315 metara kvadratnih.

U ugovoru između "Akvane" i zakipca, navodi se da je cijena 3,10 KM po metru kvadratnom sa PDV-om, pa će tako zakupac, Marko Plavšić, koji je registrovan kao vlasnik "Pro Clean"-a plaćati "Akvani" 976 KM mjesečno.

Prihvaćena suma je skoro dva puta manja od minimalne cijene koja je tražena u oglasu. Naime, početna cijena u oglasu je bila pet KM po metru kvadranom plus PDV i time bi "Akvana" dobijala 1.842 KM.

Pojedini mediji navode da je v.d. direktora AD "Toplana" Ljubiša Ančić dao "blagoslov" za gradnju kako bi zauzvrat mogao da, bez plaćenog zakupa, koristi javnu površini na kojoj je izgrađeno dječje igralište. Radi se o igralištu u naselju Nova Varoš, a Ančić je ranije često kažnjavan jer je baštu svog kafića "Martel" upravo stavljao na ovu javnu površinu. Navodno, te probleme nema otkako je prešao u PDP.

I dok je Stanivukoviću jedan od prvih poteza u mandatu bilo zatvaranje autopraonice u krugu Čajeveca, mandat privodi kraju tako što će graditi objekat iste namjene u krugu "Toplane".

Podsjećamo, u januaru 2021. godine, Urbanističko-građevinska inspekcija grada Banjaluka je donijela je rješenje o zabrani upotrebe samouslužne autopraonice u krugu "Čajaveca" u Banjaluci, jer objekat nema upotrebnu dozvolu.

Stanivuković je tada rekao da "više nema privilegovanih i onih koji mogu bez potrebnih dozvola i mimo zakona da obavljaju posao".

"Ovim šaljemo poruku da smo spremni da se uhvatimo u koštac sa ovakvim lošim pojavama i idemo ka ozdravljenju društva i vrijednosti", naglasio je tada Stanivuković.

Po svemu sudeći, čini se da to ne važi za "gradonačelnikov krug".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: